Quantcast
Channel: Öl via Emanuel Bergström on Inoreader
Viewing all 6473 articles
Browse latest View live

Ayinger winter-bock (11011)

$
0
0

ayinger winterbock

Det finns ingen anledning att simulera objektivitet. Inte denna gången, inte när det är en öl från Aying som väntar på att bli recenserad. Sågningarna slutar här. 

Anledningen till att jag inte kommer att verkställa den dom som samtiden oundvikligen kommer att fälla över denna dunkla dryck från Oberbayern är förstås den väckelse jag erfor under min pilgrimsfärd till en liten by några mil söder om München. Jag tror att detta är en god öl för att jag vill tro, jag måste tro.

Denna tro står i konflikt med det faktum att Ayinger winter-bock uppfyller flera av de sorgliga kriterierna för en irriterande julöl. Den är mörk och listan över saker den smakar som är en osannolik och bitvis oroande läsning.

De högtyska hantverkarna i Aying har dock, som alltid, lyckats göra en rustik och för genren balanserad öl. Förra gången jag recenserade den blev jag så övertygad att jag till och med gav den en 4:a av 5, även om detta bara bevisar att jag då till skillnad från nu drack ölen innan jag skrev om den.

Så kommer det inte att bli nu men intrycket att denna, till skillnad från nästan alla andra julöl på systembolaget, faktiskt till för sortimentet något består.

29,90 kronor på systembolaget, nummer 11011 i katalogen

3,5 konventiklar av 5 möjliga 


Pseudogeuze #1

$
0
0

Blandning pågår.

Ganska exakt ett och ett halvt år sedan jag bryggde min första pseudolambik är tiden äntligen mogen för min första blandning till en pseudogueze. Eller ja, egentligen ska man väl ha en blandning av tre-, två- och ettårig lambik, men eftersom jag använder prefixet pseudo- så ska jag väl komma undan med det.

För att kvalitetssäkra denna första utgåva bjöd jag in några andra hembryggare till en "blending session" i lördags. De som till slut dök upp var Ingemar Jansson och Martin Jonsson, och tillsammans testade vi och gjorde blandningar av sats 1-5. Syftet var förutom att hitta en blandning som kunde stå på egna ben även att avgöra vilken sats som kunde fungera bäst som bas för fruktlambik.

Klenast syra hade sats 1a som dessutom hade tydligast ton av vetedeg. Utöver detta hade den en väldigt tydlig ekkaraktär från ekspånen. Sammantaget gjorde detta att man inte ville ha speciellt mycket av denna sats, och på grund av vetedegsaromerna kanske till och med inte alls. Nu var det dock så att jag hade toppat upp övriga jäskärl med just denna sats i samband med att jag tappade upp 0,5-1 liter på flaska.

Vetedegstonerna hade försvunnit helt i sats 2,  som dessutom hade utvecklat lite mer bestämd syra sedan sist. Den blev en av favoriterna tillsammans med sats 5 som utöver en jämförbar syra även hade den här lätta strävheten hos en genuin lambik. Vi insåg tidigt att dessa två skulle få utgöra huvuddelen av blandningen, och eftersom det är lite knappt om den förstnämnda så blev det övervikt på den sistnämnda.

Den mirakulöst räddade sats 3 hade mest tryck i syran med en tydlig vinägerton. Tyvärr hade den också en lätt vetedegston i eftersmaken vilket gjorde att vi fick nöja oss med att använda den enbart till en fjärdedel. Hos sats 4 fanns ingen märkbar vetedegsarom, men däremot en del diacetyl vilket gjorde den olämplig för en gueze i nuläget. I stället funderar jag på att använda den i olika fruktlambik där bretten får mer tid på sig att bryta ner diacetylen.

Nedan följer slutresultatet av våra ansträngningar. Blandningen vi till sist fastnade för hade en diskret ton av vetedeg som gör sig påmind främst i eftersmaken. Det var svårt att undvika den helt och hållet denna gång utan att blandningen skulle bli för tung på den yngsta versionen. Nästa år ska den förhoppningsvis kunna gå hålla stången bättre.

Vi provade den slutliga blandningen mot en flaska 3 Fonteinen Oude Geuze samt en Cantillon Bio, och det slående var att båda dessa var tydligt mindre sura. Detta är väldigt förvånande då jag alltid har fått höra hur svårt det är att få till en tillräcklig syra utan att göra en ättiksyrabomb. Däremot så är inte surast liktydigt med godast, och det är en bit kvar upp till dessa giganter, även om just denna flaska Cantillon var tydligt oxiderad.

Blandning:
  • 3 % sats 1a
  • 24 % sats 2
  • 24 % sats 3
  • 49 % sats 5
Data:
  • Volym 20 l
  • OG 1055
  • FG 1007
  • Abv 6,3 %

Falcon Koppar

$
0
0
Bild: Carlsberg Sverige.
Och nu en recension av en burk öl som legat i kylen i nära två veckor. Allt för att jag inte hittat rätt tillfälle att betygsätta den. Men nu så!

En öl bryggd med lite rostad malt: Falcon Koppar, en amber lager på 5 % från Carlsberg Sverige.

Färgen är bärnsten/koppar (10 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är kompakt och beige, det sjunker sakta och lämnar massor av rester på glaset efter sig.

Doften är något syrlig med mycket sötma, antydan till vört. Konstiga toner av tvål, kålhuvud och lite majs. Lätta gräsiga humletoner.

Smaken är mjukare och inte lika underlig: Lite knäck och mjuka fruktiga beska smaker. Torkad exotisk frukt, konstgjort apelsingodis och knäckebröd. Eftersmaken är mjuk med lite sötma och knäck. Avslutningen har en del alkohol och omogna frukter.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är medelmjuk och lämnar en lite torr känsla efteråt.

Den ser bra ut, luktar rätt otäckt men smakar helt okej. En märklig kombination.

Betyg: 3,04. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan december 2013. Pris: 10:90 för 330 ml (+ pant). Bäst före: 07MAY14.

BeerSmith Home Brewing Radio – 24/7 Beer Brewing

$
0
0

pod200I’m pleased to announce the launch of BeerSmith Home Brewing Radio.  My new online radio station is now streaming beer brewing interviews 24/7 at BeerSmith.com/radio, as well as available for a number of media and mobile players including iTunes Radio, WinAmp, TuneIn radio, Shoutcast, Quicktime, Windows Media and more.

The station features all 70 episodes of the BeerSmith podcast, with interviews from top home brewing authors, professional brewers, educators, home brewers and suppliers.  New episodes are added to the stream every other week.  You can stream the shows to your mobile device as well, and a wide variety of players are supported.

Listening to BeerSmith.com/Radio

  • From any Browser – (Mobile or Desktop) Navigate to beersmith.com/radio and click on the play button
  • Desktop iTunes – Go to the Internet tab, scroll down to the “News/Talk Radio” category and click on “BeerSmith Home Brewing Radio” or click on this streaming link
  • TuneIn Radio App – iPhone or Android – The free TuneIn radio app features BeerSmith Radio – just search for BeerSmith in the radio station listings and add it to your favorites. The podcast is also listed
  • BeerSmith Web Sites – If your browser supports flash, we have the BeerSmith Radio player embedded in the right sidebar on our web sites now – just click play
  • WinAmp Player – Android – Just search for “BeerSmith” under the shoutcast radio stations
  • Windows Media Player, RealPlayer, Quicktime, Others – Use the live streaming player links at BeerSmith.com/radio

Now Playing:



Embedding the player on your web site

You can embed the BeerSmith radio player on your own web site – instructions are available on BeerSmith.com/radio near the bottom of the page. Additional players such as the one in the sidebar on our website are also available using the shoutcast feed listed on that page.

Sponsoring BeerSmith Radio

If you have a product or organization you would like to promote on BeerSmith Radio, our web sites or the BeerSmith podcast, simply use the contact us page to drop me a note and we can provide you with information on our sponsorship options.

Thank you!

Thank you for supporting the BeerSmith blog and podcast and making BeerSmith radio possible through your generous support. I hope you have a very happy holiday!

Similar Posts:

Julölsrecension: The Rarest Christmas Ale

$
0
0
Det är inte bara de kommersiella bryggarna som gör öl för att fira in julen. Hembryggarna hänger också på och så även mannen bakom denna öl. The Rarest Christmas Ale är en julöl från Staffan Helmersson och är diskret kryddad med sex olika kryddor.

En mörk julöl diskret kryddad med stjärnanis, nejlika, muskot, apelsinskal, nejlika och vaniljstång. 6,9 %. Årgång 2013. Flaska nr 4 av 9. Signerat av Staffan. Det hela snyggt paketerat i en Orval-flaska med ett ordentligt rött vax runt kapsylen och "God Jul" stämplat i vax. Juligt och med klass på samma gång.

Trots sex olika kryddor i ölet får jag hålla med om att det är diskret kryddat. Vaniljen och stjärnanisen är tydliga men milda. Förnimmelserna av apelsinskalet och nejlika tar ett tag att placera med jag varken kan plocka ut muskot eller kummin specifikt. Ölet i sig är en ganska typisk julöl med toner av nötter och nougat, rostat bröd och knäck. Mycket milt humlat och med en lätt sötma.

Munkänslan blir len och fin, säkert i viss mån tack vare vaniljen och det är väldigt behagligt att sippa på ölet. Alkoholen avslöjar sig på en fint svagt värmande känsla i gommen. En öl som en blåsig och snölös decemberkväll till trots lyckas föra tankarna till jul.

Tack Staffan och God Jul till dig med!

Wisby julbrygd (11311)

$
0
0

wisby jul

Du känner Gotlands bryggerier. Just det, det är den intressanta ölen i barer som saknar intressanta öl. Det är den du väljer. 

Det är så det ser ut i ett stort antal av våra barer runt om i huvudstaden och landet i stort. Ölförsäljare som inte gillar öl har tre sorter: Spendrups, Stella och Wisby. Spendrups-Stella-Wisby, Spendrups-Stella-Wisby, Spendrups-Stella-Wisby. Du väljer Wisby. Det är så de säljer. 

Det är vinter nu så jag antar att den obligatoriska Wisby-ölen är en Wisby julbrygd. Spelar det någon roll? Nej, du befinner dig i en bar som säljer Spendrups-Stella-Wisby så du väljer fortfarande Wisby.

Är det då så illa? Ja, det är ganska illa. Wisby julbrygd smakar söt sprit och, håll i dig, kryddnejlika. Jag trodde inte att det skulle behöva gå så här långt men nu måste jag säga det: Välj en Spendrups istället. 

18,90 på systembolaget, nummer 11311 i katalogen

1 spendrupsklon av 5 möjliga

Nyheter Systembolaget 1 Februari 2014

$
0
0

TF_f

Tiden bara flyger fram som vanligt. Jag har inte fått ut en komplett lista på alla julöl ännu och redan kommer det uppgifter om nyheter på Systembolagets exklusiva släpp på T5 den 2 Februari 2014. Det är kul att se att det kommer en del gamla bekantar och en del nya eftertraktade saker.

 

Varunr Namn Pris (kr) % Producent Antal
10680 Sierra Nevada Celebration Fresh Hope Ale 27,90 6,8 Sierra Nevada Brewing 30000
11479 Yeti Oak Aged Imperial Stout 89,90 9,5 Great Divide Brewing Co 3180
11684 Näcken Siren Omnipollo Rick Gordon Lindqvist 39,90 6,4 Siren Craft Brew 12000
11692 Amager Arctic SunStone 49,90 6,0 Amager Bryghus 10080
11956 G’Knight Imperial Red 57,30 8,7 Oskar Blues Brewery 7200
11957 Ten Fidy Imperial Stout 50,90 10,5 Oskar Blues Brewery 7200
11961 Brooklyn Black Chocolate Stout 22,90 10,0 Brooklyn Brewery 30000
11962 Stillwater Débutante 89,00 6,4 Stillwater Artisanal Ales 5388
11963 Smörpundet Porter 26,30 5,9 Nynäshamns Ångbryggeri AB 8640
11965 Brewdog My name is Sonja 39,70 8,2 BrewDog 6500
11969 Green Flash Saison Diego 33,90 4,2 Green Flash Brewing Co 6888
11972 Cigar City Jai Alai IPA 39,20 7,5 Cigar City Brewing 16008

 

 

The post Nyheter Systembolaget 1 Februari 2014 appeared first on Pilsner.nu.

Greens Blonde och Dark Ale

$
0
0
Greens Blonde

Bryggeri: De Proefbrouwerij
Typ: Belgian Ale
Land: Belgien
Volymprocent: 5,8%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 8/12 i kungsängen

Disig gyllene öl med ett medelstort vitt skum. Aromen är jäst, frukt, parfym, karamell och gräs. Smaken är lite lätt kryddig med övermogen söt frukt. Karamell, blommor och en aning jäst. En god belgisk ale. 6/10

Greens Dark Ale

Bryggeri: De Proefbrouwerij
Typ: Belgian Ale
Land: Belgien
Volymprocent: 5,8%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 17/12 i kungsängen

Mörkbrun öl med ett litet fräsande skum. Aromen är mörk frukt, jäst, plommon och karamell. Smaken är aning choklad med karamell, plommon, lite syrliga bär och bröd. En ok öl. 5,5/10

Provsmakning: Vlaams Rood 2012

$
0
0
Den första öl jag bryggde efter uppstarten av denna blogg var en flamländsk red ale. Den tappades på flaska efter drygt ett års jäsning och efter en otroligt långsam kolsyrejäsning börjar det nu vara dags att göra en bedömning av denna.

Utseende
Ölen i glaset är kristallklar med en färg någonstans mellan röd och rödbrun. Efter upphällning lägger sig en gulvit skumkrona till rätta men försvinner efter ett par minuter. En riktigt snygg färg, men kanske är den aningen ljus för öltypen.

Doft
Redan vid avlägsnandet av kapsylen märks brettanomyces-jästens avtryck i ölen. Det är dock en ganska ren brett-doft utan några av jästens mindre angenäma bidrag (hästens bakdel, blöja o.s.v).

Det nästa som dyker upp i näsan är jordgubbar, hallon och lite röda vinbär. Mycket jordgubbar! Det är en riktigt härlig doft - men inte det jag hade väntat mig av en flamländsk red ale. Nosar man på allvar dyker det upp lite rödvinsvinäger och en tillstymmelse till ekfat i bakgrunden.

På det hela taget en ganska lätt, funky, bärig doft utan några otrevligheter, dock ej stiltypisk.

Smak
Smaken drar igång med en hink syrliga röda vinbär med en hyfsad dos funk i bakgrunden. Jordgubbarna och hallonen i doften tar inte alls lika stort utrymme här utan det är röda vinbär för hela slanten. Syran känns ganska balanserad, men något jag saknar är den söt-syrliga balans som öl av denna typ ofta besitter - det här är en torr öl med nästintill all fokus på syra. Den hade gärna fått ha mer av både syra och sötma för att bredda smaken ytterligare.

Eftersmaken drar iväg mot brödig malt med en torr, lite sträv syra som lever kvar i munnen ett bra tag. Brödigheten stör lite då det inte riktigt har i en sån här öl att göra, men annars är det trevligt på de flesta sätt. Dock känns smaken, precis som doften, inte heller riktigt stiltypisk. Det saknas lite komplexitet och den klassiska fruktigheten som drar mer mot körsbär/plommon/russin.

Övrigt
En av anledningarna att smaken skiljer sig från en kommersiell flamländsk red ale är förstås att den ej är blandad med en del yngre (sötare) öl, vilket är praxis vid traditionell framställning av ölstilen. Detta förklarar nog delvis avsaknaden av balanserande sötma. Kanske blir det att göra ett försök på detta med nästa batch, men det känns allt lite vanskligt då man vet säkert hur mycket socker som jäser bort från den yngre ölen efter flaskning. Kanske går det så pass långsamt att det ej är någon fara om man använder champagneflaskor? Om någon har erfarenhet av detta får denne gärna lämna en kommentar med tips.

Resultatet blev en god suröl, men jag tvivlar på att jag hade gissat på en flamländsk red ale vid en blindprovning. Det känns dock som att den kan göra sig som en utmärkt grundöl för att blanda med frukt eller bär, så jag ser fram emot att prova den del som har lagrats på björbär. Den ska flaskas inom några veckor - och denna gång med extra jäst tillsatt för att påskynda kolsyrejäsningen.

Omnipollo Atral - färskhet framför allt!

$
0
0
”Det kan ju tyckas rätt självklart att man ska dricka färsk IPA, men det behövs samtidigt någonting lite extra för att se att det verkligen händer. Det är väl lite av mitt kontrollbehov som sträcker sig vidare.”
På fantombryggeriet Omnipollos Facebooksida har under senaste veckor dykt upp blänkare för ett småmystiskt projekt, Astral. Jag blev nyfiken och ringde upp ena halvan av företaget, Henok Fentie.

Samtalet blev långt och innehållsrikt. Så pass att jag får dela upp det i flera delar.

Över till Henok:

Behovet för projekt Astral uppstod när jag själv har varit ute och drack bira i Stockholm och i Sverige. Jag vill hitta sjysta grejer på fat... Färska välhumlade saker på fat! Det finns många bra ölställen som har flera hundra sorters öl och det är ju bra på sitt sätt. Men det jag kan sakna, framför allt, är känslan av att säkert veta att den där flaskan i kylen eller det där fatet är färskt.

Det är många – framför allt amerikanska – ölflaskor som står där och ser fina ut men så får jag känslan ”Jag har ingen aning om när det här tappades och hur länge den har stått där och så vidare”. Det blir nästan ointressant och i stället tar jag något annat, något säkrare kort.

Tanken med Astral är att du som kund ska vara helt säker på att det är färskt. Vi har löst problemet så enkelt att vi brygger en batch öl så fort humleleveranserna kommer till bryggeriet. På De Proef (där vi brygger de flesta av våra öl) får de humeleveranser från olika håll tre gånger om året.

En av sakerna som gör det så tacksamt att brygga på De Proef är att de har ett väldigt avancerat laboratorium där de har möjlighet att analysera de humlesorter som kommer in, och snabbt ta reda på vilka av dem som håller högst kvalitet. Kvalitet för oss, när vi brygger en IPA, är mer olja vilket innebär bättre aromatiska egenskaper.

Som bryggare finns ibland en frustration att behöva brygga samma öl med samma råvaror året om, det kan kännas ganska onaturligt: Man måste frysa ner humlen, vilket i och för sig många gör och får ganska bra resultat med. Fast till slut tvingas du brygga med råvaror som helt enkelt inte mår särskilt bra längre.

När man bryggt ett tag får man fans. De, och folk generellt, känner till de ölen som du gör och har vant sig vid hur dina öl ska smaka, de har byggt upp en förväntning. Astral kommer att vara helt obundet från det.

I en IPA, som varje gång kommer att vara olika men med samma namn, kommer vi att ständigt kunna återskapa en intensiv humleupplevelse. Och det avsett när humlen kommer in. Det är därför vi inte kommer att brygga året runt, utan 3-4 gånger om året. Lite beroende på vad som kommer in.

Hur ska vi då få det här att funka i nästa steg? Enda sättet vi kommit på är att säkert se till att de restauranger som till slut kommer att servera den här ölen har fattat idén. Vi har skickat ut 25 inbjudningar bland de krogar som redan säljer vår öl, och alla tackade ja utom en (som hänvisade till policyskäl). Sedan har vi redan en förväntan på de här ställena, att de tänker som oss och kopplar på det enda fatet så fort det går. Om man inte har kopplat på och sålt det inom en månad från leverans så upphör avtalet, det blir inga fler Astral-leveranser!

Vi vill verkligen försäkra oss om att kunderna får det bästa och färskaste som bara går, och jag tror att krogarna är så ambitiösa att det fattat kvalitetsgrejen.

Det är viktigt för oss med maximal transparens i det här projektet: Datumen för de olika stegen i processen kommer att presenteras för krogen, några av dem troligen på pumpclip-et, men det är inte helt färdigt än. Vi kommer att inkludera så mycket information som möjligt. Den som dricker ölen ska vara helt säker på att det här ölet inte är gammalt: ”Om jag köper det här ölet kanske jag inte är säker på att jag tycker att det smakar bra, men det kommer garanterat att smaka färskt!”.

Dessutom finns en experimentell aspekt, vi kommer att få möjlighet att brygga med humlesorter som annars inte hade varit möjliga att använda: Humle med dålig hållbarhet, europeiska humlesorter som vi ryggar för idag eftersom vi inte vet hur det kommer att utveckla sig med tid. Sorter med mer subtila smaker som försvinner rätt fort. Sorter i små kvantiteter. Den första som kommer ut är en tysk humesort som vi tror inte använts i IPA-sammanhang förut. Det ska bli spännande att se vad folk tycker!

Varför bara 25 fat? Astral kommer också att vara ett sätt att visa lite extra uppskattning för alla bra barer som numera finns runt om i landet, de som år ut och år in säljer vår öl. Jag har funderat mycket hur vi ska kunna återgälda det här jobbet. Så de får det här fatet som en bonus, en gång i kvartalet. Sedan går det inte att göra det här i stor skala, och fortfarande garantera kvaliteten ända ut till de som ska dricka ölen.

Allt Omnipollo gör är med förhoppningen att det på något sätt, till slut, ska få sitt eget liv.

Midtfyns bryghus – Jule Stout

$
0
0

Lill-lördag och en öl att prova. Veckan kunde börja sämre, helt klart….midtfyns_bryghus_jule_stout_1

Framför mig har jag Jule Stout från Midtfyns Bryghus, nummer 11310 hos bolaget, 500 ml, 39.80 kronor och 7.6%. Siffror, siffror och en och annan bokstav… Nu till det viktiga..midtfyns_bryghus_jule_stout_2

Ölen har ett fint och kompakt lattefärgat skum som hänger kvar fint i glaset efter en stund. Doften känns lång väg, en initialt syltig doft med inslag av rostad malt, mörkt bröd och toffee. Färgen är mörkt brunsvart.

Smaken är till att börja med lite lågmäld, initialt med lakritssötma, choklad/kaffe  och rostad malt. Lätt men dröjande beska. Det finns en trevlig komplexitet här som ger associationer till torkad frukt  samt en svag syrlighet. Smakerna samsas väl och helhetsintrycket är att den är både smakrik och lättdrucken.

Provad både till mörk choklad och ost enligt förslag på etiketten och den fungerar bra till bägge, bäst till ost, men får jag välja själv dricker jag nog den här som den är.

Enligt etiketten är den kryddad med fänkål och stjärnanis vilket förklarar den tydliga dragningen åt lakrits. Helt klart en liten godbit att ägna sig åt i väntan på julklapparna.cap_4_6

Jag tycker om den här ölen, den är trevlig, väl avrundad och träffsäker utan att sticka ut allt för mycket.

The post Midtfyns bryghus – Jule Stout appeared first on Pilsner.nu.

Ilkley Green Goodes

$
0
0
Detta var sannerligen en annorlunda öl. Det var en del prat om felsmaker i ölbloggarsfären i våras och det pratades ibland från framförallt en bryggare att vi ölbloggare kanske inte alltid försökte eller kunde förstå bryggarens intentioner. Som exempel angavs det då någon öl som bloggare hade beklagat över att den hade för mycket äppeltoner […]

Systembolagets exklusiva nyheter februrai 2014

$
0
0

Då var ledigheten för mig och er över vad gäller uppdateringar om Systembolagets kommande släpp. De här kommer till de 40 största butikerna (som numera inte behöver vara de största, men ni har väl lärt er vilka det är nu?) den 1 februari 2014. De kan också alla beställas via webben.

Varunummer, namn, alkoholhalt, storlek, inköpt antal, pris
Oscar Blues-ölen är i burk och 1:00 pant tillkommer.

Sad Robot

$
0
0

sad_robot

Ingemar Jansson heter personen bakom varumärket Sad Robot Brewing, en ny spännande aktör på Göteborgsscenen. Hans öl har man kunnat hitta på en del ställen i Göteborgsområdet det senaste året och de har fått bra respons. Vi ställde några frågor till Ingemar om hans ledsna robot. 

Berätta lite om dig och bryggeriet.

-Jag är en hembryggare och ingenjör som i våras tog steget och började brygga öl kommersiellt under namnet Sad Robot Brewing. Tanken med att brygga kommersiellt var dels för att få en större publik än de närmaste sörjande. Och dels för att jag vill tillföra diversitet till ölscenen, det bryggs nästan bara APA/IPA och Stout/Porter i Sverige. Jag brygger gärna dessa stilar, men kommer att göra mycket annat.

Sad robot brewer

Har du ett eget bryggeri eller hyr du in dig någonstans?

-När Sad Robot Brewing startades i våras var det från början tänkt som ett fantombryggarprojekt för att kunna brygga öl med bryggare jag lärt känna. Men den idén övergavs när jag fick möjlighet att hyra in mig på Vega Bryggeri på Ringön i Göteborg. Hos Vega Bryggeri har jag hittills endast har bryggt småsatser på ett provbryggverk men i februari-mars kommer jag, om allt flyter på, ha färdigställt ett 150-liters bryggverk. Och om jag vill göra något större finns möjligheten att utnyttja Vegas bryggverk på 1000 liter.

Vad vill du att folk ska känna och tänka när de provar Sad Robots öl?

-Det viktigaste är att ölen är god. Men jag vill att den skall vara intressant också, något som försvinner ur glaset utan eftertanke ger inte mig eller kunden något. Eftersom öl är ett så fantastiskt mångsidigt medium så finns det också oanade möjligheter för utveckling. Det är i kombinationerna av stilar och ingredienser som det roliga händer.

De som var på All In Beer Fest fick prova dina öl som fick bra respons, berätta vad du bryggt hittills.

  • Saison 42 - ett sammarbetsöl med Weird Beard från London.
  • Aeryn – en Imperial Stout som fått en gnutta rökmalt.
  • No one needs sofas that eat you – IPA humlad främst med Citra, Centenniel och Amarillo.
  • You can’t take the sky from me - brettad mörk belgare.
  • Serenity - mörk belgare.
  • ZPM - 2.5% porter som släpptes på porterfestivalen i Göteborg
  • I want to believe – torrhumlad belgisk tripel vilken bryggdes som julöl till Haket pub.

No one needsSaison_42_keg

Vad är nästa steg för Sad Robot?

-Så fort jag har färdigställt nya bryggverket kommer det gå varmt och hoppeligen finns de första ölen framme i april. Planer för framtiden är annars att brygga surt, svagt och annorlunda.

Var kan vi hitta dina öl?

-Innan bryggverket är färdigställt kommer det inte finnas särskilt mycket till försäljning. Det som dyker upp kommer finnas på pubar i Göteborg, håll utkik på twitter och facebook. När väl produktionen är igång kommer det dyka upp utanför Göteborg och i beställningssortimentet. 

/Fredrik Berggren

Sad Robot på Facebook och Twitter

Bilder: Sad Robot Brewing och Fredrik Berggren

Jackdaw Brewery snart i allas strupe och svalg !

$
0
0

Jackdaw Brewery

Jag tillbringade tisdagskvällen tillsammans de tre som startat Jackdaw Brewery i Uppsala, ett hembryggargäng bestående av tre personer som redan har ansökan inne hos skattemyndigheterna för att kunna komma igång och sälja sina produkter på den öppna marknaden. Målet var att de skulle få sina papper och kunna sälja första ölen innan 2013 har tagit slut, men som de själva sa: ”Det börjar väl se lite mörkt ut för det nu.”

Just mörkt är annars ett tema som genomgår många av deras produkter. Jag fick under tisdagskvällen möjligheten att provsmaka 11 olika produkter från dem och slogs av det att de har valt vägen att inte satsa på humlebomber på det sätt som många andra just nu som brygger i liten skala, utan har valt balanserade och komplexa produkter som kommer att vara ett välkommet komplement till vad som finns på marknaden idag. Man kan lätt säga att de glatt sneglat på en och annan Belgare i sin inspiration samt Yeti som den var för tre fyra år sedan. Men förutom detta har de satt sin otroligt egna prägel på produkterna genom att tillsätta både det ena och andra i bryggningens slutfaser. Ofta är tillsatserna bär och liknande som är årstidsbundet i vårt avlånga land, och det gillar jag.

Jag är inte stormförtjust i havtorn skall jag rakryggat erkänna och inte heller någon form av förädling av bären i form av saft, sylt, marmelad eller liknande. Var därför minst sagt skeptiskt när de öppna första ölen, Argousier, och presenterade den som en Saison med havtorn och slutjäst med champagnejäst. Jo hej du, tänkte jag glatt, hur ska man komma ut det här på ett snyggt sätt? Döm om min förvåning då jag finner både doft och smak på ölen som en otroligt lyckat kombination och jag blev störtförtjust i den. Tänk att jag fortfarande kan inse att jag har fel ibland i mina uppfattningar och fortfarande vidgar vyerna för att kunna komma vidare i min jakt på nya smakupplevelser.

JD_C

Vi fortsatte med ytterligare tio olika öl och jag kommer här inte att nämna alla, även om det är svårt att låta bli. De har gjort en öl med sichuanpeppar och trumpetsvamp som heter 花椒 vs Trompette de la mort. Ölen fanns även i en version utan svampen, 花椒,  och det var otroligt kul att känna den mustighet, jordighet och mineralitet som svampen tillförde till ölen i en direkt jämförelse mellan de olika ölen. Det fortsattes med (dock ej i denna ordning) De Sint, Hopus Dei, Hip Hop, Mary Maiden Voyage, Chicouté, Zwarte Draak, BIPA och Caramines Noires.  Nämnas lite närmare bör dock :
Chicouté som är en fantastiskt snygg och balanserad hjortronöl som är snygg och balanserad och smakar hjortron.
Hopus Dei är ett monster, i positiv mening, som de matat med en näve amarillohumle och en näve socker om dagen i ett antal dagar. Det har gett en fantastiskt len och trevlig bomb på tvåsiffrigt alkohol-tal och har klara drag av dessertvin.
BIPA en av deras förts öl som efter två och ett halvt år i flaska blivit en otroligt balanserad smakupplevelse med espresso, kakao och lite mjölkdrag i smaken.
Hip Hop en nyponöl med två olika sorters nypon i. Detta skulle kunna bli ett svensk svar på all pumpaöl som kommer om hösten. Snygg och rolig.
Caramines Noires som är gjord på bland annat kråkbär. Jag har aldrig smakat kråkbär tidigare så det var en annorlunda upplevelse, lite som sträva blåbär med björnbärsinslag.
Zwarte Draak sist men långt ifrån minst är denna belgoinspirerade imperial black som är så otroligt balanserad och snygg. I doften påminner den otäckt mycket om en Bernardus 12 och smaken är inte långt efter även om denna är lite mer humlad. Det här kommer troligtvis att bli deras första produkt ut till allmänheten och det ser jag fram emot otroligt mycket.

Ja det slutade ju med att jag nästa beskrev alla öl i alla fall. Det som jag verkligen hoppas är att de lyckas bra med skalningen från små kärl till de 1000 liters stora kärl de ska brygga skarpt i. Gör de det har vi ölälskare något att se fram emot inom en snar framtid.

Det här med Jackdaw Brewery kan blir riktigt riktig bra  !!!

 

Här finns Jackdaw Brewerys hemsida –> Länk

/Jonas H

The post Jackdaw Brewery snart i allas strupe och svalg ! appeared first on Pilsner.nu.


Brutal Brewing Hale To Winter

$
0
0
En av de öl jag provsmakade under höstens Stockholm Beer och som jag tyckte verkade trevlig var en provbrygd av en kommande julöl: Hale To Winter, en engelsk strong ale på 6,8 % från Spendrups fantombryggeri Brutal Brewing. Från bryggbeskrivningen:

Malt: Pilsnermalt, Münchenermalt och mörk karamell.

Humle: Magnum, Fuggles och Polaris.

Bryggning: Mäskas med infusionsförfarande och vörten kokas i 70 min.

Jäsning och lagring Hale to Winter är en mörk strong ale. Huvudjäsning sker i 5 dagar vid 23 °C. Därefter sker mognaden i lagertank under 2 veckor vid – 1 °C.

Färgen är djupt brunröd, vätskan är klar. Skummet är beige och kompakt, det sjunker undan och lämnar skumrester på glaset.

Doften är ren, mjukt söt och maltig. Rostade nötter, aningar av alkohol och röda bär.

Smaken är torr med maltiga toner av röda bär, apelsinskal och småkakor. Medelstor kropp. Eftersmaken är medelsöt med torkade frukter, kex samt växande alkohol och beska.

Ren och rakt på. Faktiskt så pass ren att den nästan blir trist. Kommer att funka till det mesta på julbordet, utom möjligen sillen.

Betyg: 3,13. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 19:90 för 500 ml (+ pant). Bäst före: 05.10.14.

Blandade Smånyheter XIV

$
0
0
USA har fått ett eget trappistbryggeri samtidigt som ett av de mest klassiska trappistbryggerierna är på väg att tappa sin trappistdesignering. Dessutom handlar det om skattehöjningar, nya öl i Game of Thrones ölserie och hembryggartävlingar i senaste blandade smånyheter.

Forbes rapporterar att Orval, liksom en del andra trappistbryggerier, har svårt med återväxten bland munkarna. Det är helt enkelt för få som väljer det livet nuförtiden. Orvalklostret är nu nere på endast 12 munkar och det blir allt svårare att hänga med i bryggningen. Enligt Forbes är det så pass illa att ölet riskerar att tappa sin Trappiststatus.



På tal om trappistöl. USA verkar nu ha fått sitt eget. Spencer Trappist Ale från St Josephs Abbey fick i förra veckan designeringen 'Authentic Trappist Product' av International Trappist Association.




Göteborgs nya hembryggaraffär, Pot Belly Brew Shop, ordnade hembryggartävling tillsammans med BeerSweden på temat porter och stout. Nu är vinnaren korad och det blev Killer Rabbit från Bearded Rabbit Brewery som tog hem det. Grattis Fredrik och Therese!



c/o Hops har kirrat ny hemsida och bland annat fixat en hembryggarblogg med Lars-Göran Dahlgren, mannen bakom iglaset.se.




Snart är det nytt år och då höjs också alkoholskatten. För öl och vin höjs den med 7 % medan spriten får en skattehöjning på 1 %. Lite grovt betyder det att en öl blir 30-80 öre dyrare, beroende på alkoholhalt och volym.
 -Det är bättre att jobba än att supa, sa Anders Borg när förslaget lades fram i höstbudgeten.



Constant Companion, som drog igång verksamheten tidigare i år, har nu börjat ta in scweiziska mikrobryggeriet Trois Dames. Först ut blir deras Oud Bruin och Winter Sour.



För det fjärde ölet i Game of Thrones ölserie har nu Ommegang och HBO lagt upp en omröstning om vilket öl det ska bli. Fyra alternativ finns, en dubbel, en tripel och två quadruplar med olika namn som knyter an till serien. Röstningen sker på Game of Thrones Facebooksida.

Mysingen Midvinterbrygd 2013 (11381)

$
0
0

mysingenFrån Nynäshamns ångbryggeri har man ju huvudsakligen smakat utmärkt öl, och faktiskt är de en ljuspunkt även i en till synes så hopplös genre som julöl. Därmed inte sagt att det är en utmärkt öl till julmaten. Men den skulle faktiskt kunna funka, och det är, för genren julöl, rätt fantastiskt. Självklart funkar en hyfsat besk, ljus lager betydligt bättre, men man får vara glad för det lilla, när det gäller julöl.

Till skillnad från sina olycksbröder kantrar inte mysingen över i vare sig knäck och sockersött julgodis, vörtbröd-russin-fruktighet, eller den store julsatan (det är kryddnejlika), nej, det är en torr, hyfsat stram, närapå återhållen öl… ja, för en julöl, i vart fall. Den känns dock något avslagen, och är inte sådär riktig pigg, surheten smyger sig långsamt på. Tankarna går nästan åt Falcon Bayersk, denna aparta brygd som påminner om allt utom nåt bryggt i Bayern.

Sammantaget är det alltså ingen lysande öl, och långt ifrån Nynäshamns bästa, men måste man dricka julöl, kan man definitivt dricka sämre.

Tre tomtar av fem möjliga. Nr 11381 på bolaget.

Julölsprovning 2013

$
0
0
I tisdags var nissarna och tomtefar samlade för den traditionella julölsprovningen. Som vanligt var det en blandad kompott som gällde, öl från både Systembolaget och utlandet.

Som fördrink serverades en Fantome La Dalmatienne vilken hade mognat i förrådet i ett par år eller så. En god Saison som hade fina inslag av frukt, bär, jäst och lite funk. Bubblade nästan som en champagne.



I foderväg bjöds det på en klump kalkon som fick svettas i drygt nio timmar i ugnen, till efterrätt en klassiker i form av vaniljpannacotta med smulad pepparkaka och riktiga egenplockade lingon. Till maten dracks Nausta Brown Ale, Klackabackens Originalet och Grythyttans 117 Brick Lane Bitter. Förstnämnda den godaste, ja det var rätt mild men med en fin balans. Tyvärr var ölet från Grythyttan en besvikelse, alldeles för mycket smak av smör för att vinna full uppskattning.

När ovanstående formaliteter var avklarade var det då dags att börja beta av julölen, 11 stycken serverades i år. Föga oväntat var det stor spridning i betygen. Värt att notera är att i de allra flesta fallen var vi ganska så överens om de olika brygderna. Inget av ölen var enastående fantastiskt.  Betygssystemet var 1-5, där det var tillåtet att ge halva poäng.

Detta är vad vi kom fram till:

1. Hopping Frog Barrel Aged Frosted Frog Christmas Ale 14,5/20



-var det sista ölet på provningen men som synes fick den högst poäng. Verkligen "julig" med mycket kryddor, särskilt kanel. Även äpple, kola och pepparkakor. God i en rimlig mängd, en hel flaska på 65cl skulle jag nog inte orka trycka ner ensam.

 2. Mikkeller Hoppy (Happy) Lovin' Christmas (Sauternes) 13,5/20



-en IPA som var intressant, fanns spår av fatlagringen liksom apelsinskal, såpa, en lätt brettighet och hö. Bitterheten var låg men i det stora hela en uppfriskande öl. Sedan kan man ju alltid diskutera vad som egentligen menas med "julöl", jag går efter namnet på etiketten, det får avgöra det hela.

3. Dugges Jullager och Det Lille Bryggeri Julebryg 12/20



-Dugges Jullager var en sådan där öl utan några större krusiduller dock skön att dricka med malt, choklad, kola och lite torkad frukt. Det Lille Bryggeri Julebryg hade en lustig doft av vingummi, även malt, frukt och toner av kryddor.

4. Jädraöl Jädra Jul 11,5/20



-Rätt söt med en viss värmande alkohol. Även enbär, mörkt bröd och choklad. Enligt mig en av de bättre som jag provat från Jädraås Bryggeri.

5. Stronzo Bitter Bloody Christmas 11/20



-En udda fågel men ändå drickbar. En del humle men även inslag av krut och rök. Kanske skulle druckits på nyårsafton istället? Tämligen bitter avslutning.

6. Eklöws Julöl 10,5/20



-Mycket humle i denna, även gräs, mörkt bröd och tyvärr något som påminde om gummi. Hade högre förväntningar på julölet från mitt "lokala" bryggeri.

7. Klackabackens Julöl 10/20



-En lätt fruktighet i denna, även mörkt bröd och lätt kryddor. Enligt mig en ok öl men alla i panelen höll inte riktigt med.

8. Mikkeller Drink'in The Snow och Qvänum Vinter 2013 8,5/20



-Tyvärr var bägge två besvikelser. Hade hört en del gott om Drink'in The Snow men jag blev inte så imponerad. Söt med sackarin, lite smör, bröd och en del kryddor. Påminde mycket om svagdricka. Qvänum Vinter 2013 var en ännu större besvikelse, nu har jag inte druckit så många från Qvänum men de jag druckit har varit rätt bra. Vinter hade en del frukt och svaga toner av kryddor men även inslag av kokta grönsaker vilket jag inte tyckte om.



9. Gamla Enskede Jul 4,5/20

-Med betygen 1,1,1, 1,5 var det sannerligen inte ett öl som vi jublade åt, synd förstås då det vore fint att kunna dricka ett välsmakande jul-lättöl. Börd, lite rök och en hel del kryddor i en obalanserad och tunn blandning.

Vet inte om detta blev det sista inslaget innan jul, om så är fallet vill jag förstås passa på att önska alla läsare en synnerligen God Jul!


Wild Yeast Beer Brewing with Booth’s Homebrewing – BeerSmith Podcast #71

$
0
0

Francis Booth and Leslie Deppert from Booth’s Brewing join me this week to talk about making beer with wild yeast.  Wild and native yeasts are used in many Belgian styles, and Francis and Leslie share their experience brewing beer at high temperature with wild yeast.

Download the MP3 File – Right Click and “Save As” to download this mp3 file

Topics in This Week’s Episode (39:21)

  • Francis Booth, the founder of Booth’s Brewing Homebrew shop and Leslie Deppert from Booth’s Brewing and the brewmaster for ESB Brewing join me this week to talk about brewing with wild yeast.
  • Francis discusses how they got started brewing with local wild yeast strains and how they harvested them.
  • Leslie explains why a home brewer might want to try brewing with wild yeast.
  • Francis and Leslie discuss developing a started and some considerations when working with wild yeasts
  • We discuss how to handle infection and why it is important to separate plastic equipment when working with wild yeasts.
  • Leslie provides some pointers on fermenting wild yeast
  • Francis talks a bit about open fermentation and fermenting outside
  • Leslie tells us about some of the beers she has brewed so far using wild yeast
  • They both share their thoughts on some brews they intend to try next
  • Francis tells us about his home brew supply shop, Booth’s Brewing
  • Leslie and Francis talk about their newest business, ESB brewing, which is a small brewery and tasting room they will be opening early next year.
  • They both offer closing thoughts on brewing with wild yeasts.

Thanks to Francis Booth and Leslie Deppert for appearing on the show and also to you for listening!

Thoughts on the Podcast?

Leave me a comment below or visit our discussion forum to leave a comment in the podcast section there.

Subscribe to the Podcast

Great News! We’ve been featured in the New and Notable podcasts on iTunes. Subscribe on iTunes If you are not using iTunes, you can subscribe using this feed:

  • http://feeds.feedburner.com/BeersmithcomHomeBrewingBlog

And finally, don’t forget to subscribe to the blog and my newsletter (use the links in the sidebar) – to get free weekly articles on home brewing.

Similar Posts:
Viewing all 6473 articles
Browse latest View live