Quantcast
Channel: Öl via Emanuel Bergström on Inoreader
Viewing all 6473 articles
Browse latest View live

Bellerose de Noël

$
0
0

Det här är en öl som delar hushållet hemmavid i två läger, där jag tyvärr är i minoritet. Men, eftersom det är jag som skriver så är det min tolkning som gäller…

Färgen är ljust bärnsten med dragning åt rött. Skummet nästan vitt, högt och fint men ganska kort.

BDN_1Doften är kryddig, jag tycker det känns som vitpeppar, men det finns mer där, behagliga jästiga toner, övermogna äpplen, apelsinskal. En aning parfym, möjligen blommig men i så fall är det åt rosenhållet. Munkänslan ganska kort, tydlig smak av apelsin, kryddor och jästtoner. Lätt beska och ganska söt. Behaglig och lättdrucken, men den får mig inte att joddla av lycka.  Damerna i huset (fru & svägerska) fick dela på resten av flaskan och de joddlade desto mer och tyckte den var mycket bra, så jag kan bara konstatera att om man vill bli poppis hos kvinnorna i jul ska man inhandla en sådan här och servera den innan eller efter julbordet  eftersom den är lite för klen för att kunna ge julmaten en match.BDN_2

Bolaget, nummer 11384, 750 ml, 7%, 54.90 kronor. Felstavad i deras sortiment, ”Bellerose de  Nöel”, och de hittar en massa smaker som jag inte för mitt liv kan känna. Det blir så ibland.

Nu ska jag ut i köket och se vad det blir av middagen för om inte annat så fungerar den väldigt bra som munlädersmörjning hör jag…
Slutomdöme: En god och trevlig öl, men sticker inte ut heller. Jag skulle inte bli ledsen att serveras den här, men den är inte mitt förstaval bland julölerna.cap_3_8

 

The post Bellerose de Noël appeared first on Pilsner.nu.


Eklöws Julöl

$
0
0
Bryggeri: Bålsta Bryggeri
Typ: Amber Ale
Land: Sverige
Volymprocent: 6,2%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 19/12 i kungsängen

Mörkbrun öl med ett medelstort skum. Aromen är karameller, kola, choklad, citrus, apelsin, persika och gräs. Pigg och fräsh arom med bra mix av mörka maltsorter och härlig humle.

Liknande smak. Fin balans mellan besk, gräsig och fruktig humle på ena sidan och choklad, karameller, kola och mörkt bröd på andra sidan. Avslutar beskt, karamelligt och torrt. Ännu en bra öl från bålsta bryggeri. 7,5/10

Westbrook Gose

$
0
0
Va? Har jag missat att fotografera den här flaskan? Skandal…

Flaskan innehåller Gose och är på 4 %. Det är en gose och kommer från amerikanska Westbrook Brewing Company.

Gose? För en som inte har ett nästan osunt intresse för historiska ölstilar finns en lång och detaljerad beskrivning här. När Brill & Co i augusti fick in ett parti av denna öl så högg jag direkt och beställde 1 flaska.

Färgen är ljust gul (4 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det fingertjocka vita skummet sjunker snabbt ner utan att lämna några rester.

Doften är lite salt med försiktiga toner av kryddor och blommor. Mjölksyra och lite parfym. Aningar av mogna aprikoser och fläderblommor.

Smaken är uppfriskande och salt med blommor och örter. Lite vetesyrlighet, men den är mer i nivå med en hefeweizen än en lambic. Smörkola och syrligt fruktgodis. Den långa eftersmaken är fruktig med en del salt och syrliga toner av metall. Avslutningen är salt med en den frukt.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna mycket kortlivade. Vätskan är lätt och torr.

En trevlig och behaglig öl. Men efter ett tag så blir sältan lite… Tung och den slutar inte lika lättdrucket som den börjar.

Och så den historiska autenticiteten: Den är inte tillräckligt sur. Om jag fattat de historiska referenserna rätt så ska den här vara aggressivt sur, som en ung Cantillon-gueuze. Men det bryr jag mig inte om när betyget sätts den här gången.

Betyg: 3,7. Tillgänglighet: Privatimport, nu troligen slut. Pris: 99:00 för 650 ml. Bäst före: -, buteljerad 4/24/13.

Beerbliotek Christmas Nights 2013

$
0
0
Bryggeri: Beerbliotek
Typ: Porter
Land: Sverige
Volymprocent: 7,7%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 19/12 i kungsängen

Väldigt mörk brun öl med en spännande kryddig arom. Kanel, muskot, nejlika, kakao och pepparkaka. Smaken är kryddig med kanel, muskot och bränd malt. Aska, tjära och aning rök kommer fram i eftersmaken.Riktigt god porter. Först lagom men distinkt kryddig och sedan bränd med tjära och aska och sedan dessutom lite mjuk med choklad och karamell. Härlig öl. 8/10

To Øl Frost Bite

$
0
0
Bryggeri: To Øl
Typ: American Pale Ale
Land: Danmark
Volymprocent: 6%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 18/12 på Bishops, Sundbyberg

God american pale ale. En hel del god och härlig humle. Citrus, tydlig apelsinsmak, gräs, blommor, karamell, kattpiss och en stor beska. Riktigt god öl. 7/10

Southern Tier 2X Stout

$
0
0
Bryggeri:Southern Tier Brewing Company
Typ: Sweet Stout
Land: USA
Volymprocent: 7,5%
Format: Flaska 355ml
Intogs: 18/12 på Bishops, Sundbyberg

Längesedan jag drack något från Southern Tier nu. De blandar och ger tycker jag. Har ett par riktigt goda öl som sticker ut. Den här är svart till färgen med ett medelstort skum som jag förväntade mig skulle vara lite gräddigare. Aromen är bitter rostad malt, choklad och kaffe. Smaken är mjuk söt choklad, laktos, aning lakrits, touch av kaffe och kola. En mjuk och rund och len öl i både kropp och smak. 7/10

Helgens öl

$
0
0
Blev några goda öl helgen som va. Började med en riktigt bra Gose från Magic Rock. Intogs på Bishops i sundbyberg. Sedan blev det några öl i hemmet på lördagen och söndagen.

Magic Rock Salty Kiss

Härligt syrlig och frisk öl med krusbär, citrus, omogna bär, lime och en aning touch av brett. Väldigt lättdrucken, läskande och riktigt god. 8/10

Södra Xmas Brown Ale 2013 4,5%

Frisk väldigt fruktig med citrus, aning rostat bröd, apelsin och en lätt choklad smak. Medelstor beska på slutet. Härlig öl och inte så brown ale aktig. Frisk med pigg apelsinsmak som trycker ned choklad, källare, kola och damm. 7/10

Södra 2013 Jul Skinköl 5%

Lite söt med malt, karamell, parfym, sirap, kola, jord och blommor. Ganska torr och lite konstig i smaken. Ok. 5/10

Charlis Snöfall 5,3%
Kryddig med nejlika, ingefära, kanel, kola och choklad. Ganska söt öl. 5,5/10

Baladin Nöel Café 9%

Mörk rubinröd öl med ett snyggt skum. Aromen är söt och maltig. Kaffe, choklad, karamell och kakor. Smaken är mycket kaffe, söt kola, jord, choklad och torkad frukt. Härlig öl. 7,5/10

BrewDog Dead Pony Club


Riktigt bra ganska lågalkoholig öl. Massa friska fräsha fruktiga toner. Citrus, té, grape, persikor, mango och en härligt fin karamellig maltbas. Självklart inte så fyllig kropp men det stör inte. Tycker den är lättdrucken och läskande precis som en öl med denna alkoholhalt kan få vara. Kommer lätt köpa på mig mera. 7,5/10

Dugges Christmas Idjit

$
0
0
Bryggeri: Dugges Ale och Porterbryggeri
Typ: Imperial Stout
Land: Sverige
Volymprocent: 9,5%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 14/12 i kungsängen


Söt choklad arom med nötter och kaffe. Smaken är även den söt choklad med kaffe, nötter och mochapraliner. Krämig och god öl. Sött och värmande samt bränd rostad malt. 8/10

Mohawk American Barley Wine

$
0
0

Mohawk BW

Mohawk American Barley Wine (33 cl flaska)  11,9%

Barley Wine är en ölstil som tidigare bara dykt upp i tillfälliga släpp eller beställningssortimentet. Men nu fick vi för första gången (vad jag kan minnas) en barley wine i fasta sortimentet. Det är Mohawks American Barley Wine som bryggs hos Dugges.

“Go big or go home”. Jänkare är kända för att göra allting lite större än andra. Men när det gäller Barley Wine så brukar dom göra “lite mindre” öl än i Europa. Så när Mohawk skulle göra en amerikansk Barley Wine bestämde vi att verkligen gå hela vägen. Det här är en stor öl fullproppad med malt och humle. Precis som det skall vara “The American Way”.

  • Stil: Barley Wine
  • Kostnad: 29,90 SEK
  • Tillgänglig: I fasta sortimentet
  • Artikelnummer: 11910
  • Batchnr/bäst före/bryggdatum:

Beska———-Sötma———-Syra———-Intensitet—–Kropp

□■□□□□□□—-□□□□□■□□—–■□□□□□□□—□□□□□■□□—-□□□□■□□□

 

Utseende: 3/5

Mörkt bärnstensfärgad vätska med ytterst litet skum

Doft: 7/10

Förvånansvärt mild doft men när jag stoppar ned näsan i glaset känner jag en del söt malt.

Smak: 8/10

Den har en väldigt avrundad smak, söt och maltig med en del socker och sirap. Alkoholen är väl gömd och även om jag känner att den är stark hade jag inte gissat 11,9, kanske 9-10%.

Munkänsla: 4/5

Hyfsat len och fyllig men inte så där tokfyllig som BWs kan vara. Faktiskt väldigt lättdrucken.

Kommentar:

På diverse sociala medier har många uttryckt sig positivt om denna öl och jag förstår helt klart varför. Den är lättdrucken, alkoholen är väl gömd och maltbasen är mycket trevlig. Men samtidigt hade jag förväntat mig mer humle i den här med tanke på namnet. Amerikansk barley wine brukar vara ganska rejält humlade när de är färska, men den här smakar som  om den lagrats i flera år. Jag drack en flerårig amerikansk barley wine i måndags som hade mycket kraftigare humlearom. Å andra sidan hade jag inte tänkt på detta om det inte stod amerikansk på flaskan och hade jag provat den blint hade inte detta stört mig. Däremot hade jag säkert velat haft en ytterligare dimension i maltbasen istället.

Den här har säkert lagringspotential, men samtidigt upplever jag den som lagrad. Aromerna känns väldigt avrundade och den är inte alls spretig som färska barley wines kan vara.

Hur som helst så är det en väldigt lättdrucken öl med tanke på alkoholhalten. Den känns välbrygd och går ned väldigt snabbt och enkelt. Benfritt som morfar skulle sagt.

Total: 3,8/5

The Brit and the Brewer – Teaser Trailer 2

$
0
0

It’s been a long time coming but we’re finally putting the finishing touches to our TV pilot show about craft beer featuring Pang Pang Fredrik and, well, me.

Called ‘The Brit and the Brewer’ (working title) it’s designed to be a fun (we never stopped laughing filming it) and informative (sometimes) look at some of the most popular craft beer styles. In every episode I challenge Fredrik to brew round his place in Hökarängen, but before he does we head off around the world to discover how some of the best breweries do it, as well as visit some of Sweden’s most interesting Swedish craft breweries.

More clips coming soon. Who knows…….coming to a TV near you in 2014?

 

 

Julöl i elfte timmen.

$
0
0

bakgrund_dec

Till sist kommer en komplett lista i elfte timmen.
Ölen är provad halvblint i denna ordning, dock ej Sigtuna Scottish som inte fanns vid provningen utan den är provad efteråt och ej blint. Med halvblint menar jag att det fanns en lista på vad som skulle provas och ibland såg man vad det var man hällde upp när det var en extrem flaska.

1958                    Mikkeller Drink’in The Snow                              16,90 t4
U : MellanMörk  beige skum
D : Kaffe, malt, mörkt bröd, socker melass, choklad.
S : Söt med kavringsinslag. Stort mousse och sötma . lätta kryddiga inslag

11372                 Sofiero Julöl                                                              13,90t3
U : MellanMörk  vitt skum
D : Sötsura dofter med lätta maltinslag
S : Söt maltiga inslag lätt unket

11356                 Pripps Blå Julöl                                                         15,90t3
U :  MellanMörk  beige skum
D : Söt maltig doft med instängda drag
S : Tunn med söt och trevlig maltighet

11329                 Falcon Julöl                                                                16,80t3
U : MellanMörk  ljusbeige skum
D : Söt maltig doft med maltiga drag
S : Söt maltig och julig på alla sätt.lätta knäckiga toner som drar mot surbeska

11350                 Spendrups Julbrygd                                               15,90t3
U : MellanMörk  beige skum
D : Maltig med chokladdrag och lätt sursötma
S : Lättdruckern med surbeska och en söt brändhet och konstig choklad.

11380                 Three Hearts Julöl                                                   15,90t2
U : MellanMörk  beige skum
D : Surbesk med inslag av pumpernickel.
S : Sursöt med brödinslag . nä

11391                 BB Pistonhead Christmas Carol                         16,80t2
U :  MellanMörk  beige skum
D : Lätt humlig med lite maltsötma mörkt bröd.
S : Syrlig med bränd maltighet men tunn kropp och konstig slutbeska.

11373                 Eriksbergs Julöl                                                        17,30t2
U : MellanMörk  beige skum
D : Lite disktrasa i doften
S : Tunn kropp med liten sötma bra mousse. Kort trist smak

11338                 Mariestads Julebrygd                                            17,80 t4
U : MellanMörk  beige skum
D : Choklad, mörkt bröd lite sötma
S : Söt med chokladtoner och lite mörkt bröd
11311                 Wisby Julbrygd                                                         18,90t4
U : MellanMörk  vitt skum
D : Gräsig humlighet med en elegant brödighet i bakgrunden.
S : Mörkt bröd med lite choklad som blandas upp med en blommig humlighet och lite sötma.

11300                 Nils Oscar Kalasjulöl                                               19,50t4
U : Ljust MellanMörk  med beige skum
D : Bränd knäckighet med lätta humleinslag och en lätt unkenhet
S : Bra balanserad kropp med choklad, sötma och en lätt brändhet.

11386                 Dugges Jullager                                                        19,80t4
U :MellanMörk  beige skum
D : Luktar kahlua (?)
S : Smakar lätt bränt med sötsura toner. Dock en trevlig lång eftersmak

11363                 Samuel Adams Winter Lager                              17,50t2
U : MellanMörk  beige skum
D : Kryddig doft av julkryddor (nejlika) lätt sötma av bröd
S : Brända toner av julkryddor och sursöta toner

11371                 Grebbestad Julöl                                                     21,80t5
U : MellanMörk  beige skum
D : Unkna instängda brända toner  av maltighet
S : En trevlig söt humlighet som lättas upp i en snäll behaglig beska. Bra

11302                 Brutal Brewing Hale To Winter                          20,80t2
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Sura disktrasdofter som blandas upp med en humlighet som är söt.
S : Surbesk smak som inte smakar så mycket men ger en obehaglig sträv eftersmak i munnen.

11320                 Oppigårds Winter Ale                                            26,90t5
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Unken och sur i doften med lätta maltsötadrag samt vissa humleinslag
S : Trevlig snygg humlighet som gifter sig med en balanserad maltkropp och avslutas i en lång trevlig beska i hela munnen.

11382                 Jämtlands Julöl                                                         27,70t3
U :MellanMörk  beige skum
D : Sura brända toner som blandas med en brödig maltighet
S : Brända snygga toner och en balanserad kropp men lite för sur-besk för mig.

11377                 Nisse Julöl                                                                  28,80t4
U : Ljust MellanMörk  med beige skum
D : Julkryddor i max. Nejlika, mm. Söt maltighet bakom
S : Snäll beska med en balanserad dock liten kropp som lämnar en behaglig julighet i munnen och en kort beska.

11321                 Slottskällans Winter Ekologisk                           22,80t5
U : Mörk med  beige skum
D : Brända svartmalttoner med en lätt sötma och drag av choklad
S : Söt maltig kropp med mellanbeska och ett bränt balanserat avslut. Dock lite kort i kroppen.

11381                 Mysingen Midvinterbrygd                                  31,40t5
U :MellanMörk  beige skum
D : Apelsinmarmelad med mörka brödtoner, lite lakrits och enkel brändhet
S : Snygg balanserad kropp med en massa apelinzest i slutet. Enkel snygg beska. Bra

11385                 Dugges Juldricka                                                      24,80t5
U :Ljust MellanMörk  beige skum
D : Blommig doft med maltighet och gräsighet
S : Bra humlebett på en balanserad lätt salt kropp med brödiga toner. Lämnar en snygg lång efterbeska. Bra

11365                 Jacobsen Golden Naked Christmas Ale         59,00t3
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Surknäckiga inlsag av malt med kort doft
S : Knäckiga sura toner som känns spritiga med en söt knäckighet som avslutning.

11364                 N’ice Chouffe                                                           56,90t5
U : MellanMörk  beige skum
D : Chokladknäckiga toner med sötma och maltighet
S : Söta plommontoner med lätt alkoholsötma och maltighet.

11384                 Bellerose de Nöel                                                   54,90t4
U :Ljust MellanMörk  beige skum
D : Nejlika och apelsinzest med instängd maltighet
S : Bra mousse med en snygg enkel kropp som avslutas med en kryddig enkel beska .

11011                 Ayinger Winter-Bock                                             29,90t5
U : MellanMörk  beige skum
D : Sötsura drag av mörk kavring och svart malt
S : Söt och brödig med sura drag och avslutas med en kavringskryddig smak. Me like

11369                 S:t Eriks Juleale Ekologisk                                     18,90t3
U : MellanMörk  beige skum
D : Snygga malitga bröddrag  med kakao och torra knäcktoner
S : Bränd med en sur smak som är mycket kort och bara dör ut dessvärre. Efter ett tag kommer en rätt hård slutbeska från ingenstans ??

11319                 Sigtuna Winter IPA Organic                                 19,90t3
U :Ljust MellanMörk  beige skum
D : Doftar inte så mycket men lite limpa och sötma i alla fall
S : Smaken är humlig med en torr knäckighet och en ’hård’ slutbeska.  Lång slutbeska

11301                 Sleepy Bulldog Winter Ale                                   19,90t3
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Gräsiga toner med en instängd brändhet som känns diffus. Luddig i kansterna liksom.
S : Bra bett i beskan men liten kropp. Lämnar en sötbeska efter sig som är rätt trevlig

11395                 Electric Nurse Christmas Ale                               27,50t5
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Lätt knäckihet och malthet som blandas upp med en parfymig humlighet
S : Enkel och snygg med  lätt balanserad kropp och bra slutbeska. Snäll men behaglig.

11303                 Ölfabriken Jule Ale                                                 27,90t3
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Brända knäcktoner  med julkryddor
S : Hög kolsyrenivå med surbeska drag av knäck, alkoholsötma och julkryddor nja

11316                 Sigtuna Christmas Scottish Strong Ale            32,90t6
U : Mörkt bärnstensfärgad med offwhite skum
D : Doften är stor  med en maltig kropp med knäck, choklad, kaffe, söta alkoholtoner och lite sälta
S : Stor med malt, pannståndet kaffe, knäck, alkohol, toffé, lite övermogna plommon och en rökighet/sälta längst fram på tungspetsen. Mycket bra

11357                 Shepherd Neame Christmas Ale                      28,90t3
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Knäcksöta toner med instängda engelska dofter
S : Kort engelsk beska med sura knäcktoner. Nja

11358                 Fuller’s Old Winter Ale                                          22,90t2
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Liten obetydlig doft av bröd, maltsötma och knäck
S : Bra mousse i munnen, lätta brända toner av knäck och surhet. Nä

11331                 St Peter’s Winter Ale                                             26,90t4
U : MellanMörk  med beige skum
D : Plommon, russin bröd knäck
S : Brända salta plommontoner med en hög alkoholsötma som tonas ut i en snäll humlighet.

11012                 Flying Dog K-9 Cruiser Winter Ale                     26,90t4
U : Ljust MellanMörk  beige skum
D : Söta knäckiga toner med skogaholmslimpa i doften lite plommon också
S : Plommon knäck, malt och alkoholsötma och en enkel snygg avslutning som ger en sötbränd smak i munnen.

11332                 Hibernation Ale                                                       29,90t4
U :MellanMörk  med beige skum
D : Salta brända lakritstoner som blandas med blommiga brända toner
S : En stor chokladbränd kropp med en humligt bränd torr avslutning.

11343                 Mikkeller Via Til Fra                                                29,70t4
U : Svart med ljusbeige skum
S : Lakrits, melass, ensilage, brända toner och alkoholsötma
D : Stor bränd humlig smak som ger en len avslutning i munnen. Lite söt men men

11354                 Mikkeller Santa’s Little Helper                           29,70t3
U : Ljust MellanMörk  med beige skum
D : Lätta knäckiga chokladtoner med en enkel sötma i bakgrunden
S : Sötbränd med en aggressiv pepprighet långt bak i svalget. Utan den hade den varit bra faktiskt.

11342                 Jólabjór                                                                       27,90t5
U : Ljust bärnstensfärgad med beige skum
D : Lätta rökiga toner som blandas upp med sälta, sötma och en lätt torr knäckighet
S : En moussig lätt rökig sak med brända humletoner som ligger långt bak i munnen. Ger en bra snygg rökighet efteråt i munnen. Snygg

11322                 S:t Eriks & Mathias Dahlgren Julporter           20,90t5
U : Ljust MellanMörk  med beige skum
D : En massiv doft av the (earl gray – bergamott olja ?) som slår emot uppblandad med lite brödighet och sötma.
S : Smaken är också the dominerad med en snygg enkel beska och malighet. Torr och trevlig

11374                 Dugges Christmas Idjit! Imperial Stout           32,60t6
U : MellanMörk  med beige skum
D : Sötsur med knäck och brändhet, choklad och kaffetoner
S : Söt och snygg kaffe choklad, brända toner och en snygg balanserad humlighet.Lämnar en fantastisk smak i munnen Bäst !

11325                 Electric Nurse Underbar Jul                                27,40t4
U : MellanMörk  med ljusbeige skum
D : Lätta brända toner och en lätt sötma
S : Smaken är lätt och elegant med en snygg enkel brändhet som ligger kvar tillsammas med en lätt sursötma.

11346                 Mohawk Blizzard Imperial Porter                     29,50t5
U : MellanMörk  med ljusbeige skum
D : Humliga sötsura toner som blandas upp med en lätt brändhet
S : En snygg sötma som blandas med en kakoaktig brändhet och fyller upp munnen på ett snyggt sätt. Lämnar en lång alkoholsötmig värme kvar i munnen

11336                 Sigtuna Midvinterblot                                           22,90t6
U : Mörk med beige skum
D : Plommon russin sötma knäck malt humle bombar upp i näsan på mig –
S : En stort mousse med lakrits söta chokladtoner och pannståndet kaffe med brändhet och knäck. Lämnar en lång snygg efter beska.

11352                 O’Haras Christmas Velvet                                    21,90t2
U : mörk med beige skum
D : Unket trist instängt och tråkigt
S : Bränd platt smakar inget bara trist

11351                 Evil Twin Christmas Eve at a NYC Hotel Room                           29,90t5
U : Mycket mörk med beige skum
D : Söt knäckig maltig kakao, lite kryddig,
S : Bra mousse med en bra bränd sötaktig lakrisal smak. Stor kropp som ligger kvar länge på ett trevligt sätt

11310                 Midtfyns Jule Stout                                                                             39,80t6
U :  Mörk med beige skum
D : Oj mjölkchoklad, kaffe, lätta toner av brändhet sötma och glädje
S :  Bra mousse en snygg balanserad godisöl med snygga chokladtoner, kaffelatte, kako och en grymt trevlig avslutning

11335                 Holy Cow Cranberry Milk Stout                                                      29,40t3
U : Ljust mellan mörk med beige skum
D : Instängda brittiska toner av unkenhet
S : Lite trist och platt i jämförelse med de andra runtomkring just nu.

11376                 Liefmans Glühkriek                                                                             57,00t5
U : Ljusrosa med offwhite skum
D : Doftar kriek med glöggkryddor. Känns mer balanserad är förra året
S : Stor krieksötma enkla glöggkryddor i. Snällare än förra året skulle jag vilja säga

11355                 Falcons Julmumma                                                                              17,80t3
U : Ljusbrun med vitt skum
D : Julmumman, kanel kardemumma etc
S : Söt och kryddig som vanligt

 

 

 

 

 

The post Julöl i elfte timmen. appeared first on Pilsner.nu.

Underlig jul (11751)

$
0
0

underlig-jul”Där öl möter glögg” – det krävs nog en kombination av bristande research (det är att inte läsa på flaskan) och en anda av dödsförakt inför tveksam öl (det när Gödsvinet) för att en sådan öl ska hamna i ens glas. Men det är inte fullt så illa som det låter. Nøgne Ø ska ju enligt uppgift vara ett kompetent bryggeri, som avd Bromma av olika anledningar inte bekantat sig med, och givet förutsättningarna – glöggkryddor och öl – är resultatet också relativt drickbart. Därmed inte sagt att det är någon särdeles bra tanke – IPA och glögg hade aldrig behövt mötas, men det är åtminstone inte Falcon Bayersk som möter slisksött kryddvin, det hela är någorlunda torrt, humligt och sobert. Möjligen kan den drickas innan julmaten, eller efter, i ensamt majestät. Det är knappast en öl som lämnar plats för något annat.

Två och en halv överladdad jul av fem. Nr 11751 på systembolaget.

Jädraöl Trädgådspilsner folköl

$
0
0
Jädraås Bryggeri har hittills gett mig ett rätt blandat intryck. Det jag provat på mässor har i bästa fall varit okej, och den enda jag recenserat – NetOnNet Lager – var lika mycket en ordvits som ett lättöl.

Och så hade det nog fortsatt vara om inte frugan för någon vecka sedan kommit hem med en flaska Trädgårdspilsner Folköl, en svagare variant av deras tyska pilsener Trädgårdspilsner.  Tysk pils är alltså stilen och alkoholhalten 3,5 %.

Färgen är gul (5 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jäst på flaskans botten. Det vita skummet är vitt och luftigt, och det stannar kvar en stund innan det ramlar ner under det att det lämnar rester på glaset.

Doften är lätt. Mjuka toner av pilsnermalt, vit formfranska och örter. Aningar av mjölksocker.

Smaken är likaledes lätt med aningar av karamell-sötma. Blommiga toner och en försiktig beska. Smör i bakgrunden liksom aningar av papper. Lätt kropp. Eftersmaken är mjuk med lite maskrosor, gröna löv och mogna anonyma frukter. Avslutningen är medelsöt med lite honung.

Kolsyran är medelstark, de små bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt, men på rätt sida om det blaskiga.

En väldigt lätt pilsener, men samtidigt ren och prydlig. Det finns ändå något slags blommiga toner som hindrar den från att vara tråkig.

Betyg: 2,96. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: Okänt. Bäst före: 2015-03-02 (ja, jag har frågat bryggeriet om det verkligen stämmer men jag har inte fått något svar).

Ilkley Holy Cow – igenkännandets ögonblick

$
0
0
Det märks på bloggen att det har varit betygstider och massa anant arbete. Här kommer det nu lite nya ölfunderingar. Blädder, blädder, blädder… detta är en öl som jag känner igen distinkt. Inte ofta jag gör det men denna gång var det så. Inte bara så utan jag trodde mig till och med kunna placera […]

Dugges Jullager

$
0
0
Dugges Jullager är en mörk lager från Dugges där alkoholhalten ligger på 6 %. Att helt artbestämma den är inte helt lätt. Schwartzbier? Nej, inte tillräckligt svart och på tok för söt. Vienerlager? Möjligen, men den är för mörk och rostad för det.  München Dunkel? Ja, det ligger nog närmast.

Färgen är mörkt brun (40 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt, det sjunker långsamt och lämnar fina rester på glaset.

Doften är torr och rostad med en lätt och robust beska. Mörk choklad. katrinplommon. pumpernickel och en aning blaskigt kaffe. Den rena beskan blandar sig med en lätt maltsyrlighet och en aning sötvört.

Smaken är inledningsvis gräddig och medelsöt. Mörk choklad och lite kakao. Bandade svaga smaker av träkol, katrinplommon och tyskt rågbröd. Medelstor kropp. Det finns värmande alkohol i eftersmaken liksom en medelstor gräsig beska, mörkt rågbröd och en liten aning av sötlakrits. Högre alkoholer som drar åt lösningsmedel och svart malt i slutet.

Kolsyran är ganska kraftig, de medelstora kortlivade bubblorna kittlar tungan. Vätskan är torr och något kladdig.

Jag gillade de torra maltiga tonerna och den välbalanserade beskan. Men jag gillade inte de lösningsmedel-lika tonerna i slutet. Kan nog funka till de mer robusta och inte allt för syrliga delarna av julbordet.

Betyg: 3,3. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 19:80 för 330 ml. Bäst före: 2015-04-04 (batch T 218).

Bitch Please

$
0
0

Vissa öl kan man vänta väldigt länge med att öppna. Den här flaskan har jag lagrat ett bra tag i min kyl, närmare bestämt över två år men kände nu att det var dags att prova den. Sagt och gjort.

Ölet i sig är en samarbetsbrygd mellan BrewDog och Three Floyds. En Barley Wine där man använt Islay-malt från Laphroig för att sedan lagra på Jura Single Malt-fat i åtta månader. Den bryggdes augusti 2010 och släpptes i Sverige 2011 ett år senare. En smått galen öl skulle jag vilja definiera det som.

Vätskan är djupt bärnstensfärgad. Något disig med litet skum.

_DSC1004

Oj, vilket underbar doft! Att man lagrat den på whisky-fat och använt rökig malt går inte att ta miste på. Påtaglig men ändå något avrundad rökighet, viss sötma och torkad frukt.

Smaken har  stor karaktär och en del ekighet. Den rökiga malten gör sig också påmind. Det märks att den är något stark med sina 11,5 % och viss alkoholhetta men den är ändå väldigt lättdrucken. Kul att prova den här ölen och den hade förmodligen vunnit på att ligga till sig ytterligare något eller några år. Tyvärr var detta borde den första och sista ur mitt skafferi men man vet ju aldrig om man springer på den igen.

_DSC1029

Pris: 59,90 kr / 33 cl - Bryggeri: Three Floyds/BrewDog - Alkoholhalt: 11,5 % - Art. nr: Slutsåld!

Cape Ann Brewery

$
0
0
Jag kommer troligen inte att recensera någon av de öl som vi säljer via The Five Finest på den här bloggen. Det känns liksom löjligt men däremot kommer jag skriva blogginlägg om bryggerierna. Jag tror att jag kan hålla mig betydligt mera neutral och objektiv i det fallet än med ölen. Cape Ann Brewery ligger […]

Dugges Juldricka

$
0
0
Julöl 2 av 3 i år från Dugges är den jag sett fram mest mot sedan årets kollektion presenterades: Juldricka. Inte så mycket för typen, american red/amber ale som jag brukar ha lite svårt för, utan för alkoholhalten. 4 % kan vara precis lagom för en öl att liksom bara dricka.

Färgen är bärnsten-röd, vätskan är klar. Det fingertjocka skummet är beige och det lämnar en del rester på glaset när det sjunker ner.

Doften är söt och humlig med lite rostade nötter. Grapefruktjuice, knäck och och orena ”ofärdiga" fruktiga-vörtiga toner.

Smaken är halvsöt med lite vört. Medelbeska, lite matta citrustoner och röd malt. Den är genomgående lite unken. Lätt kropp. Eftersmaken är lite kryddig med en lätt men ändå sträv beska.

Kolsyran är medelstark, massor av kortlivade små bubblor. Vätskan är lätt och lite torr.

Om jag hade fått den här ölen att recensera helblint hade jag gissat att det var en av de första som någon ovan hembryggare tillverkat. Men nu vet jag att den kommer från en av landets större och mer erfarna småbryggerier. Ja, jag är lite besviken.

Betyg: 2,4. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 24:80 för 500 ml. Bäst före: 2014-07-21 (batch T 225).

Mikkeller Via Fra Til (11343)

$
0
0

via-fra-tilDet här är en god öl, men det är heller ingen julöl i märkbar bemärkelse. Enligt flaskan ska den innehålla julkryddor, men som genom en himmelsk nåd mot oss ringa dödliga är de på inget sätt förnimbara (kandidat nr 2 till julmiraklet, månne). Nej, Via Fra Til är en rejäl besk, mörk, maltigt torr imperial porter, om ni frågar mig. För den som finner sig i en situation där det krävs en julöl, men helst vill undvika att dricka en, är det således en utmärkt öl, eller bara för den som är sugen på nåt som drar åt imperial porter. Efter ett flertal julöl kan det ju vara trevligt med en riktigt plåtigt, metalliskt, infernaliskt humlig öl, och där levererar Mikkeller.

4 icke-julöl av 5. Nr 11343 på systembolaget.

Nästa steg i ölrevolutionen?

$
0
0

Att hålla reda på alla bryggerier som startats i år är inte lätt och allt fler och fler krogar tar in allt bättre ölsortiment. Att ölrevolutionen har börjat komma upp i högre varv råder det väl knappast något tvivel om. Frågan är vad nästa steg för att ta oss vidare blir.

Jag tror det blir att vi får fler och fler mindre importörer. I år har till exempel Constant Companion och The Five Finest dragit igång sina verksamheter, där den förre redan hunnit med ett par lanseringar på Systembolaget. Brekeriet har hållit igång i några år som importerar men hör fortfarande till den yngre skaran av importörer. Så vi har nog redan sett starten på det.

Medan allt fler småbryggerier runt om i Sverige fyller sina respektive lokala och regionala marknader med närproducerade öl kommer nya importörer kunna bredda utbudet med duktiga bryggerier från utlandet. Sådana som kanske har för liten efterfrågan för att de större importörerna ska vilja arbeta med dem. Med lite tur kanske dessa också kan leta sig in på någon Systembolagshylla någonstans med hjälp av lokal efterfrågan.

På vinsidan finns massvis med mindre importföretag så att ölet också är på väg dig är kanske ingen helt vild gissning. Men visst vore det trevligt? Ökad konkurrens gynnar oss kunder. Ännu finns det massor av spännande bryggerier i länder både när och fjärran som inte importeras till Sverige men som definitivt är tillräckligt bra för att kunna ta en marknadsandel här. Ett problem är förstås att de flesta av de bästa bryggerierna knappt har någon öl kvar att exportera när de mättat den lokala efterfrågan.

Själv skulle jag gärna se bryggerier som Partizan, Brew By Numbers, Toccalmatto, Fyne, Fantomé, Matuska, Kocur, Naparbier och ett gäng till hitta över svenska gränsen på andra sätt än i folks resväskor (med reservation för att någon av dem kanske redan finns hos svenska importörer). Jag tror att fler importörer är vad som behövs för att det ska hända. Och jag tror det är just vad som kommer hända.

Vad tror du är nästa steg i den svenska ölutvecklingen?
Viewing all 6473 articles
Browse latest View live