Quantcast
Channel: Öl via Emanuel Bergström on Inoreader
Viewing all 6473 articles
Browse latest View live

Nils Oscar Winter Edition 2013

$
0
0
Mer julöl: Under många år har Nils Oscar haft två julöl, den maltiga märzen-lagern Kalasjulöl som finns även i år. Och så en starkare exklusivare lagringsmöjlig sak som hetat Julöl. Jag minns att den väckte viss uppmärksamhet för drygt 10 år sedan då en halvliter kostade 50 kronor, en då nästan ofattbar summa.

Så inte i år, den heter i stället Winter Edition 2013 vilket är lite smart eftersom den då är möjlig att sälja även efter den 23 december.

Ölen som sådan är en scottish ale på 8,6 %. Tysk och amerikansk humle, bland annat El Dorado och Centennial. Så på sätt och vis är det en fortsättning på de Julöl som kom  2001-2003 och 2008-2012.

Färgen är mörkt brun (70 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är ljusbrunt, det lämnar en del rester på glaset när det sjunker ner.

Doften är torrt maltig och lätt rostad. Lite nötter och gröna växter. Mjuk alkohol, aningar av russin och starkvin.

Inledningen är kraftig och maltig, något rostad och ganska torr. Rena beska toner i bakgrunden, såväl som lite alkohol. Den är oväntat lätt; medelstor kropp. Eftersmaken har också lite gröna växter och en lätt stiltypisk jordighet. Ingen märkbar alkohol. Någon beska och an aning av exotisk frukt. Men den här ölen handlar om den bruna malten.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna är långlivade. Vätskan är mjuk och något kladdig.

Inte alls illa, inte alls illa. Men den är på tok för lätt i kroppen för att vara en öl i Nils Oscar julöl-traditionen. Jag hade snarare gissat på 5 %.

Betyg: 3,58. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 49:00 för 500 ml. Bäst före: OKT 2019.

Christmas Idjit!

$
0
0

christmas-idjitGränsen mellan triumf och katastrof kan vara hårfin, som så många generaler och andra historiens hasardspelare har blivit varse. Christmas Idjit från Dugge är, liksom Via Fra Til, en imperisk julöl – i detta fall en stout. Men där Via Fra Til håller sig på säkert avstånd från de sänkhål och moras som mången tapper (eller mindre tapper) julöl gått bet på, är Dugges skapelse inte lika framsynt, och sugs ofrånkomligen ner i ett kletigt, smetigt, klistrigt julhelvete av knäck, kola, sirap, och allsköns sockerarter. Enstaka toner av kakao och salmiak kämpar tappert, försöker förgäves bryta ut ur denna infama julgodisets omfamning, men de är tillspillogivna, ett hårt ödes fångar.

Drickes lämpligen sittande i en bekväm fåtölj, i meditation över historien och din plats i den.

Två bataljer av fem.

Pseudolambik - sats #9

$
0
0


Ugnsbakad humle, den hade gärna fått vara ännu gulare och brunare.

Användandet av oxiderad humle i lambikbryggning är något som jag tycker det är svårt att få ett bra grepp om. Den gängse förklaringen som exempelvis ges i "Wild brews" är att man vill åt de antibakteriella egenskaperna hos oxiderade betasyror, samtidigt som alfasyrorna tappar sin beska när de oxideras. Beska och syra går inte så bra ihop nämligen. De oxiderade betasyrorna - som genom oxideringen också blir lösliga i vört - ska främst skydda mot att aggressiva Lactobacillus tidigt sänker pH, något som kan försvåra för vild Saccaromyces att komma igång. Samtidigt ges ett skydd mot andra oönskade bakterier som kan vara tidigt aktiva vid en spontanjäsning.

Denna förklaring har jag delvis sett motsägas annorstädes, grundat på att även betasyror ger beska. I princip skulle de antibakteriella egenskaperna var direkt kopplade till beskan, så man skulle lika gärna kunna använda mindre mängder vanlig humle, ungefär som jag har gjort tidigare. Däremot så kan oxiderad humle tänkas bidra med intressanta aromer, och då pratar vi inte om de lite unkna ostiga aromerna från oxiderade humleoljor; dessa försvinner i det långa koket gubevars. I stället ska det - bland annat - handla om en klass om ämnen som heter glykosider, vars glukosdel kan knyckas och metaboliseras av Brettanomyces, och där de kvarvarande ämnena bidrar med intressanta och unika aromer.

Som jag har skrivit tidigare så handlar användandet av oxiderad humle alltså snarare om smakmässigt finlir, åtminstone om man inte spontanjäser. Det är därför inte något som är helt nödvändigt och kanske inte heller det första man ger sig på heller som hembryggare. Men nu när jag brygger min nionde sats kändes det plötsligt som at det var dags att ge det en chans. Att få tag på oxiderad humle är dock inte det lättaste. Man kan själv lägga egen humle på "torkning" förstås, vilket jag också har gjort, men det tar 2-3 år innan tillräcklig oxidering har uppnåtts. En snabbare metod är att torka humle i ugn vid 80-100 C i några timmar tills den börjar bli brun. Det är oklart för mig hur resultatet av detta förhåller sig till "äkta vara", men det är den metoden jag valde denna gång i alla fall. I övrigt är det mesta som vanligt.

Extraktgivare:
  • 4 kg pilsnermalt
  • 2 kg omältat vete
Grumlig mäskning, erhållna temperaturer:
  • 46 C
  • 52 C
  • 67 C
  • 72 C
  • 81 C
Humle:
  • 100 g oxiderad (ungsbakad vid 80 C i 6 timmar) Saaz i 3 timmar
Total koktid drygt 3 timmar.

Mikroorganismer:
  • 3 g Safbrew F2
  • bottensatsen från sats 2
Jäsning vid klädkammartempertur under lång tid.

Data:
  • Satsstorlek 25 l
  • OG 1050
  • IBU okänd, gissningsvis runt 10-20
  • SRM okänd, men gissningsvis 5-10

Dugges Christmasn Idjit!

$
0
0
Jag misstänker att det kan ha varit rätt stressigt i en industrilokal strax utanför Landvetter under hösten. Dugges har bryggt tre olika julöl åt sig själva och två åt Electric Nurse. Och det trots att Dugges trotjänar-julöl Rudolf Ren Ale inte kom in i sortimentet 2013.

Det här är den kraftigaste av dem: Christmas Idjit!, en imperial stout på 9,5 %.

Färgen är mörkt brun (90 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka bruna kompakta skummet håller sig kvar länge och lämnar en del rester på glaset.

Doften är söt och rostad med toner av mörk choklad, knäckebröd och pumpernickel. Laktos och kaffe. Milda beska kemiska toner, ingen alkohol.

Smaken är i början besk med en enkel kraftig sötma. Tunga rostade toner och aggressiv alkohol. Mörk choklad och en del chokladsås till glass. Stor kropp. Eftersmaken har en hel del komiska kemiska toner, tung sötma och massor av rostad/bränd malt. Avslutningen är kort med stor sötma, mestadels laktos.

Kolsyran är medelstark, de få medelstora bubblorna är kortlivade. Vätskan är mjuk.

Som ni säkert redan fattat kan jag ha svårt för den här typen av öl, jag tycker lätt att de blir överdrivet tunga, kemiska och spretiga. Så även denna. Troligen lugnar den ner sig och blir mer balanserad och elegantare till nästa jul. I år är den som betyget 3 ska utläsas på BA:”okej”.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2013 (lagerstatus). Pris: 32:60 för 330 ml. Bäst före: 2016-10-08 (batch T 221).

5 Julöltips från Fat & Flaska

$
0
0
I dag är sista dagen för att inhandla julöl innan julöl innan julafton så jag tänkte tipsa om fem av mina favoriter. Vill däremot även att säga att samtliga går alldeles utmärkta att dricka dem även efter julen. Det går dricka julöl när som helst, så länge det är gott.

Mysingen Midvinterbrygd
Art. Nr: 11381
Volym/Pris: 500 ml/31,40 kronor
Volymprocent: 6 %

Förmodligen den julöl som allra mest skriker just julöl. Härligt kryddig i både doft och smak som kummin, apelsin, vanilj lite nejlika. Men trots sin påtagliga kryddighet är den inte stickig på något vi utan snarare len och behaglig. För den som vill han en lite annorlunda julöl på bordet.

Jolabjor
Art. Nr: 11342
Volym/Pris: 330 ml/27,90 kronor
Volymprocent: 6,5 %

Det enda isländska julölet i sortimentet från öns stolthet Ölvisholt Brygghus. Detta är en rökbock kryddad med nejlika och just den distinkta och söta rökigheten gifter sig mycket bra med julbordets all rätter. Det är ingen kraftig rökigheten utan snarare en mycket välbalanserad ihop med de söta och knäckiga tonern malten.

Ayinger Winter-Bock
Art. Nr: 11011
Volym/Pris: 500 ml/29,90 kronor
Volymprocent: 6,7 %

Tysk dubbelbock när den är som bäst. Mörk och proppfull med härlig malt karaktär i form av choklad, kaffe, vörtbröd och knäck. Gillar man söta och maltiga öl är detta ett givet öl till julbordet.

Electric Nurse Underbar Jul
Art. Nr: 11325
Volym/Pris: 500 ml/27,40 kronor
Volymprocent: 4,2 %

Vintern och julen är för mig lika med porter men det finns pinsamt lite porter i årets julölssortiment. Underbar Jul från Electric Nurse är en av få, och mycket välkomna, undantag. Detta är också en porter när den som bli som bäst. Måttliga alkoholhalt, mycket choklad och kaffe och mustig. Årets bästa julöl vill jag påstå. Och ja, man får köpa den efter julafton trots att den har ordet "jul" i namnet.

Wisby Julbrygd
Art. Nr: 11311
Volym/Pris: 330 ml/18,90 kronor
Volymprocent: 6 %

En väldigt frisk och fräsch julöl som har mycket tydliga toner av tropiska frukter och i synnerhet apelsin. Men man kan även ana en del kryddnejlika. Även om jag föredrar en mer diskret humlighet i julöl tycker jag att de tydliga humletoner i denna fungerar bra då de balanseras väl med malten som ger en karaktär av knäck och sirap.

BA/FJ och Funkstarter

$
0
0

Fick besked i förrgår eftermiddag att min beställning av Brekeriets Funkstarter kommit, och åkte in i julkaoset idag för att hämta den.bafj_funkstarter
Passar också på att prova min kollega Jonas V’s öl hembryggda BA/FJ  , och tycker den förtjänar ett omdöme här.

Först ut är den hembryggda BA/FJ, en blond ale på 6,4 %, ”en brödig ljus ale, generöst humlad med Galaxy i fyra givor under koket samt ytterligare en giva under sekundärjäsningen” enligt etiketten, 330 ml.

Ölen är gyllengul med lätt dis, vitt fint skum som ligger kvar länge och så småningom hänger kvar längs kanten. Doften är tydligt med småcitrusfrukt i humlen, och underliggande brödig malt. Smaken är aningen kort men drickvänlig, en lätt beska som kittlar sidan av tungan och lämnar kvar en antydan av småcitrus, citrusskal, parat med en tydlig maltighet. Det här är en öl som säkert skulle sälja bra om den fanns på bolaget, och den är ett ypperligt argument till varför man ska brygga hemma. Personligen hoppas jag få se den här på någon öltävling framöver, så man kan få titta lite på receptet… Mycket bra.cap_4_1

Tyvärr lät jag HSB smaka och blev prompt av med glaset och fick en uppmaning att skriva att den var strålande god, så nu gör jag det. Den är inte bara god, den gillas av kvinnor också. Bra jobbat, Jonas V!

 

Funkstarter från Brekeriet var andra öl att prova, och det är ett bryggeri jag är väldigt nyfiken på. De experimenterar vad jag kan läsa om dem en hel del med funkstarterjäststammarna och Funkstarter ska innehålla ett antal olika, inklusive Brettanomyces. Att ett bryggeri så här helhjärtat ber sig in på ett ”belgoinspirerat” spår men med svensk öl tycker jag är jättekul, så det var med viss förväntan jag korkade upp en av de fyra flaskorna jag beställt, dvs:

Brekeriet Funkstarter, 330 ml, 5,5%, nummer 89099, 29.90 kronor.

Färgen är orangegul och grumlig, halvlångt vitt skum med lite ”äggvitekänsla”, definitivt brett i doften samt både fruktiga och blommiga toner, jag associerar till exotisk frukt men kommer inte så mycket längre än så. Munkänslan är lätt  och frisk med en lätt beska som ligger kvar medan olika fruktestrar smäller av uppe i gommen. En svag syrlighet gör sig påmind mot slutet och skvallrar om att den här ölen nog kommer att utveckla betydligt mer karaktär med lite lagring. Bäst före är satt till 2015-10-18 och jag tänker låta de övriga tre stå åtminstone ett år för att utvecklas och räknar kallt med att grumligheten då lagt sig samt att toner av äpple och exotisk frukt blivit tydligare tillsammans med en stadig syra. cap_3_9Ordet för ölen just nu är ”potential”, och om den går åt det håll jag hoppas så kan det vara värt att skaffa några flaskor till, så det blir nog en beställning till efter jul… Betyget just här och nu dras ner en aning av att den här ölen inte riktigt är färdig ännu, men jag hoppas få höja det ordentligt om något år.

Jag vill definitivt se fler öler från det här gänget i bolagets sortiment!

 

 

The post BA/FJ och Funkstarter appeared first on Pilsner.nu.

Ölmolekyler: Acetaldehyd

$
0
0
Bild för fri användning

Acetaldehyd, eller etanal, har nog alla läsare känt effekten av åtminstone någon gång. Det är nämligen ett ämne som bildas vid kroppens nedbrytning av etanol och en delorsak till att man blir bakfull. Det kan också finnas i ölen redan vid inmundigandet och sägs då ge en smak av gröna äpplen.

Acetaldehyd kan bildas på många olika vis och är ett mellansteg i flera olika reaktionskedjor. I kroppens nedbrytning av alkohol är det mellansteget på väg till ättikssyra och en av orsakerna till att man blir bakfull. Etanol bryts ner i levern av enzymet alkoholdehydrogenas till acetaldehyd genom att avlägsna ett varsitt väte från syret och kolet som syret är bundet till, för att sedan skapa en dubbelbindning mellan dessa. Nedbrytningen fortsätter sedan med enzymet acetaldehyddehydrogenas som omvandlar acetaldehyden till ättiksyra, genom att trycka in en till syreatom. Med disulfiram (antabus), som används för alkoholavvänjning, hämmar man nedbrytningen av acetaldehyd vilket gör att man mår väldigt illa redan 5-10 minuter efter alkoholintag.

I öl kan acetaldehyd uppstå på flera vis och är generellt ansedd som en felsmak. Under jäsningen är acetaldehyd det sista mellansteget i jästens fermentering av socker till alkohol. Pyruvat (som i sin tur bildats i flera steg från sockret) omvandlas med hjälp av pyruvatdecarboxylas till acetaldehyd som sedan omvandlas till etanol med hjälp av alkoholdehydrogenas som här får reaktionen att ske i omvänd riktning jämfört med vid kroppens nedbrytning. Om ölet separeras från jästen innan jäsningen är helt klar kan det alltså bli kvar acetaldehyd i ölet. Om man som hembryggare primar sina öl för kolsyra bör dock den jäst som fixar kolsyran också ta hand om eventuell acetaldehyd. Därför är också acetaldehyd ganska ovanligt i öl som kolsyrejäst på flaska.

Acetaldehyd kan också uppstå om etanol oxideras. Med andra ord, undvik att oxidera ölet efter jäsningen och undvik att ha för mycket tomrum i jäskärlet under sekundären samt fyll upp flaskor och fat ordentligt. Har man inget jäskärl som passar sin batch kan man lösa det genom att fylla ut tomrummet med kolsyra som då "tränger undan" den vanliga luften och dess syre.

Ett tredje sätt är infektion av ättiksyraproducerande bakterier. Dessa små rackare bryter ner etanol till ättiksyra på samma sätt som sker i kroppen, det vill säga med acetaldehyd som en mellanprodukt. Om du tycker att en öl smakar både ättiksyra och acetaldehyd kan det alltså röra sig om en infektion.

Som hembryggare kan man pröva att fylla en flaska halvvägs, kapsylera och lämna den i några veckor och se om man kan känna av någon acetaldehyd i den.

God Jul och Meet the blogger

$
0
0

Idag är det dagen med stort D. Åtminstone för de minsta.

Hoppas ni allesammans får en fantastiskt bra dag och att ni tar det lugnt i trafiken och dricker med måtta, särskilt ni i sällskap med barn.
Inga barn vill ha berusade människor runt omkring sig.

Dessutom vill jag tipsa om ett inlägg om mig på bloggen Ölresan som ni kan läsa här!

_DSC0646

Ha nu en riktigt god jul och ta hand om er där ute!

// Robert

 

 


God jul önskar Ölsvammel!

$
0
0

Julkort

Det är inge vidare väder här i svammelland, men då får julstämningen krypa in i stugorna istället. Hoppas ni får en riktigt bra jul allihopa och att ni får mycket god öl och mat.

Årets julhälsning sponsras av Nasse som önskar att ni tar det lugnt med julskinkan ;)

 

God Jul Beer Lovers

$
0
0
Så här mitt i julaftonens eviga väntan på Kalle Anka, mat och klappar passar jag på att önska er alla en god jul. Importörer, krogpersonal, Systembolagsanställda, bryggeriarbetare, dryckesskribenter, TV-recensenter, festivalarrangörer och sist men inte minst alla läsare, ja helt enkelt alla ölälskare där ute - alla er önskar jag en synnerligen god jul.

Dofta varsamt på glöggen, drick en av god julöl och njut av god julmat medan ni fortfarande inte blivit trötta på den.

Mikkeller x4

$
0
0
Mikkeller SpontanCherryFrederiksdal

Bryggeri: Mikkeller
Typ: Lambic Style - Fruit
Land: Danmark
Volymprocent: 8,2%
Format: Flaska 375ml
Intogs: 22/5 i kungsängen

Mörkröd öl med ett snabbt försvinnande fräsande skum. Söt arom med massor av körsbär och lite mandel. Smaken var däremot inte alls så söt som jag väntade mig efter att ha känt aromen. Väldigt torr och träig med funk och brett. Syrliga och härliga körsbär samt lite mandel. Så riktigt god öl. 9/10

Mikkeller Sallys Field

Bryggeri: Mikkeller
Typ: Belgian Strong Ale
Land: Danmark
Volymprocent: 8,5%
Format: Flaska 375ml
Intogs: 24/5 i kungsängen

En arom av jäst, blommor, vitt vin och frukt. I smaken finns det ananas, söt inlagd frukt, jäst, gröna äpplen, ek och vitt vin. Härligt frisk och bra öl med mycket smak. 8/10

Mikkeller Invasion Farmhouse IPA

Bryggeri: Mikkeller brewed at Anchorage
Typ: India Pale Ale(IPA)
Land: Danmark
Volymprocent: 8%
Format: Flaska 750ml
Intogs: 30/6 i kungsängen

Enormt skummig. Härligt fruktig arom med jäst och brett. Söt frukt och tvålig arom.

Smaken är inte riktigt lika fruktig. Här märks jästen lite mer tillsammans med brettiga toner. Stall, hö, funk och lite syrlighet. Söta karameller, tvål och en liten besk avslutning.Bra läskande frisk öl. 7,5/10

Mikkeller Saphir Wet Hop Pale Ale

Bryggeri: Mikkelle
Typ: English Pale Ale
Land: Danmark
Volymprocent: 5,5%
Format: Fat
Intogs: 7/9 på BA, vasagatan

Aromen är jäst, gräs, örter och jord. Smaken är ganska klen tycker jag. Lite söt frukt, blommor, jäst och tuggummi. Beskan är minimal. Lite för intetsägande öl för min smak. 5,5/10

Två julöl från Electric Nurse

$
0
0
Electric Nurse Underbar Jul Vinterporter

Bryggeri: Electric Nurse
Typ: Porter
Land: Sverige
Volymprocent: 4,2%
Format: Flaska 500ml
Intogs: 24/12 i kungsängen

En svart öl med ett medelstort skum. Aromen är lätt med choklad och rostade toner. Smaken är också lätt med choklad, bränd malt, lakrits och en lätt rökig ton. Torr och sträv. Ganska lätt i kroppen och smaken men så är den ju ockå bara 4,2%. En bra och lättdrucken porter. 6/10

Electric Nurse Christmas Ale

Bryggeri: Electric Nurse
Typ: Amber Ale
Land: Sverige
Volymprocent: 4,4%
Format: Flaska 500ml
Intogs: 24/12 i kungsängen

Humlig fin arom med apelsin, karamell, bröd, kola och lite choklad. Smaken är mycket karamellig och lite syrlig med bär, citrus och bröd. Lite tunn men ok. 5/10

Fuller’s Past Masters 1966 Strong Ale

$
0
0
Bryggeri: Fullers
Typ: English Strong Ale
Land: England
Volymprocent: 7,3%
Format: Flaska 500ml
Intogs: 24/12 i kungsängen

Aromen är kola, knäck, honung, bröd, sirap och blonmmor. Smaken är liknande med honung, rostat bröd, karameller, kola, knäck, sirap, kakor och torkad frukt. Inte min typ av öl alls. Gillar inte honungen och torkade frukten. Blir för kvalmigt. 4,5/10

Pubrunda

$
0
0
Det var dags för ännu en pubrunda på söder med goda vänner. Denna gång började vi på OT där en öl slank ner.

Goddards Winter Warmer Cask 5,2%


En maltig smak med choklad, toffee, russin och mörkt bröd. Aning vinös. Bra öl. 6/10

Nu skulle jag och Jonas möta upp Johan på Akkurat. Där blev det desto mera öl.

Mauldons Black Adder 5,3%

Väldigt bra öl. En av de bästa real ale jag provat. Aning rökig, sälta, lakrits, nötter, karamell och kaffe. 7,5/10

Nynäshamns CentenniAle Specialbrygd #12 5,1%

Citrus i aromen tillsammans med karamell. Smaken är fruktig med mandariner, citrus, gräs och karameller. Snäll och mjuk beska. 6/10

Ocean Winter Warmer 7%

En English Strong Ale på 7%. Mörk mörk brun öl. Aromen är mörkt bröd, choklad och kola. Smaken liknande med choklad, jord, toffee och dadlar. 6/10

21st Amendment Monks Blood 8,3%

En belgian strong ale. Lite udda öl men god. Smaken är tuggummi, söt övermogen frukt, jäst och så nåt syrligt nästan cideraktig ton. 7/10

3 Fonteinen Armand’4 Oude Geuze Lente 6%

Vår varianten. Aromen är syrlig med filt och halm. Smaken är väldigt bra. Syrlig, funkig, grapefrukt, trä, gröna äpplen och mögelost. 8,5/10

3 Fonteinen Armand’4 Oude Geuze Zomer 6%

Syrlig arom såklart. Trä, funk, brett och citrus. Smaken är väldigt bra. Trä, grapefrukt, syra, jord, läder, källare, mustig och gröna äpplen. Väldigt komplex öl och aningen bättre än Lente. 9/10

Elysian The Immortal IPA 6,3%

En helt ok IPA men lite ordinär kanske. Té, grapefrukt, citrus, persikor och lite toffee. Medelbesk avslutning med en aning sötma. 6,5/10

Nu var det dags att röra på sig igen. Blev en tur till Bishops på Folkungagatan. Där blev det bara en öl innan det var dags att ta tåget hemåt igen.

Moor JJJ IPA 9%

Ett humle monster från England. Och de gör det riktigt bra. Kanon öl. Fyllig och söt med massor av härlig frukt och karameller. Lite som en amerikansk barley wine. 8/10

Brygghus 19 Festival

$
0
0
Bryggeri: Brygghus 19
Typ: American Pale Ale
Land: Sverige
Volymprocent: 5,5%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 2/8 i kungsängen

Trevlig humlig arom. Massor med frukt. Krusbär, citrus, karamell, gräs och tallbarr. Smaken är frisk och ren med citrus, karamell och tvål. Fin besk avslutning med tallbarr. Bra välgjord öl. 6,5/10

U&ME Umeå X-mas Ale

$
0
0
Bryggeri: U&ME Beer
Typ: English Strong Ale
Land: Sverige
Volymprocent: 6%
Format: Flaska 330ml
Intogs: 21/12 på ett tåg

Söt malt, choklad, russin, kola och lite fruktkaka. Inte min typ av öl. 4,5/10

Nynäshamns / SKA Skatkobben

$
0
0
Bryggeri: Nynäshamns Ångbryggeri
Typ: Strong Pale Lager/Imperial Pils
Land: Sverige
Volymprocent: 8,2%
Format: Flaska 500ml
Intogs: 4/10 i kungsängen

Klar öl med ett vitt skum. Lite tråkig arom med bröd, kryddor och blommor. Smaken är lite parfym, torkad frukt, limpa, karamell och lite lacknafta.  5/10

Meet Homebrewers – Bronxeng Brewery

$
0
0

BronxengBrewery_131213_0067

BronxengBrewery_131213_0070 copy

Most of us get our beers stopping by our neighborhood bottle shop on the way home from work or when we’re out shopping. We collect whatever commercial beers the proprietor has to offer us and scooch on home to enjoy the catch. Fine. However, there’s a small percentage of the beer drinking population that go in the opposite direction and create their very own unique beers. These are the home brewers.

BronxengBrewery_131213_0089

The reasons for brewing beer in your home are probably as many there are homebrewers out there. Some want to be able keep costs down, some have it as a hobby seeing the beer itself as a nice little by-product and some simply don’t see commercial beer pushing the limits of what beer can achieve. Anton has all of the above, but more importantly he’s found a passion. This is his and dad’s story. This is Bronxeng Brewery.

« I almost do not want to call this a beer… »

BronxengBrewery_131213_0031

Teaming up with his father Sven, the two make up the core of Bronxeng. Both living in the residential area of Brunnsäng, just a stones throw outside of Södertälje, the brewery name being a deliberate mistranslation.

BronxengBrewery_131213_0004

BronxengBrewery_131213_0006

BronxengBrewery_131213_0020

BronxengBrewery_131213_0015

BronxengBrewery_131213_0022

Most of the brewing goes on at Sven’s townhouse home. As I climb the stairs to the second floor I encounter both Anton and Sven busy preparing today’s activities. Just by glancing at them I notice a balance and perfect routine between the two as Anton finishes measuring the grain bill and Sven sanitizes the remaining bottles.

When and how did you guys start your journey down homebrewing lane?

We began doing Coopers DIY-kits back in 2010, rather early in we began experimenting in a uninhibited manner. It perhaps never lead to the greatest of results, but it was a healthy thing being able to let one’s imagination run completely free at that point.

BronxengBrewery_131213_0008

Ok, so where are you at today? What has changed over the years?

Today we’re all-grain brewing on a 20 liter Braumeister machine. Being more than 50 sessions into brewing has changed the way I add new elements to a beer. Now I include experimentation in the planing phase rather than letting it be a part of an ongoing brewing session.

« This year has been insane, I think we’re averaging a little more than two beers a month. »

Perhaps not a question with one simple answer, but one that still has to be dropped. Which beer have you been most content with so far?

My best projects and results lie ahead in time. Push me up against the wall and I’ll have to say Pärlan. It’s a modern pale ale fermented with a Germen Kölsch strain. Loads of El Dorado hops bring on a huge aroma of grape and ripe stonefruit. Sven, noddingly agrees to this.

BronxengBrewery_131213_0058

What challenges do you see as a home brewer?

Well, I usually have a pretty clear idea about what the beer I’m about to brew should convey. Having the beer live up to those expectations is the hard part.

Another issue is that of a more practical nature. Earlier this year we had an infectious outbreak of brettanomyces contaminating our equipment and consequently other beers not fermented with this particular yeast. The brett is under controll nowadays and we’ve got a set of new routines to thank for this. Those routines include cleaning, scrubbing, rinsing, sanitizing over and over again.

BronxengBrewery_131213_double_02

BronxengBrewery_131213_0083

BronxengBrewery_131213_0045

During our interview Anton is simultaneously brewing, racking, dry-hopping as well as bottling a batch of ale. He has a focus and determination and goes about everything like a skilled professional.

Obviously you’ve got the hang of it now. How often do you brew?

This year has been insane, I think we’re averaging a little more than two beers a month. Planning, constantly taking notes and meticulous execution is how we manage. At any given moment we have somewhere in the neighborhood of six fermenters turning wort into beer located somewhere in the house.

BronxengBrewery_131213_0086

When not working directly on the beer itself Anton has to pay attention to details like yeast cultivation or soaking oak in Calvados. These French oak cubes have been lying in liquor since early 2012 and are about to go into an imperial stout known as And one for the Doctor. Anton estimates about a cube and a half of oak per liter beer in order to get the balance of flavor he seeks.

« Earlier this year we had an infectious outbreak of brettanomyces… »

BronxengBrewery_131213_0080

BronxengBrewery_131213_double_01

The great thing about hanging out with a brewer is that you get to sample beer at different stages of the process. A unique opportunity to learn more about what things have an impact on the beer. On my day of visit we had; two month in the fermenter old ale Old Gregg, pre-dryhopped pale ale Pariscade, racked and about-to-be oak aged imperial stout And one for the Doctor and finally the finished product, The Continental.

BronxengBrewery_131213_0092

The Continental is a super smooth yet spritzy brettanomyces fermented beer clocking in a well-disguised 10% ABV. I almost do not want to call this a beer, Anton reflecting notes as we try a first sip. I do both agree and disagree on this. Call it what ever you like, but it’s a damn fine drink. The champagne yeast used in the process lends a sensational effervescent character.

With the enjoyment of yet another fabulous Bronxeng homebrew we come full cirle on this story. It’s now time for Anton to go back to drawing board and do what he likes best, dream up another recipe, yet another beer.

Stay updated on Anton and Sven’s most recent beer adventures via their blog valbalanserad.se (Swedish Only).

Öl som försvinner ur fasta sortimentet

$
0
0

full-trash-can001

I början av december gick Systembolaget ut med vilka öl som försvinner ur fasta sortimentet. Ofiltrerat är en av bloggarna som alltid skriver om det, här nedan hittar ni listan på öl som försvann då:

  • 11272-03, Hobgoblin, 5,2 %, 330 ml
  • 11361-01, Postiljon, 5,8 %, 500 ml
  • 1438-12, Sigtuna East River Lager, 5,2 %, burk 330 ml
  • 1439-03, Guldkällan, 4,7 %, 330 ml
  • 1467-03, Mariestads Continental, 4,2 %, 330 ml
  • 1488-03, Pistonhead Plastic Fantastic, 4,7 %, 330 ml
  • 1540-03, Westmalle Dubbel, 7 %, 330 ml
  • 1564-03, Jenlain Blonde, 5 5 %, 250 ml
  • 1596-01, Spaten Optimator, 7,6 %, 500 ml
  • 1599-03, Braunstein Organic Wheat, 6,5 %, 330 ml

I det stora hela tycker jag det är bra att Systembolaget roterar sitt sortiment, men samtidigt känns det lite tråkigt när vissa öl försvinner. Hobgoblin var en sån där öl jag drack i början av min “ölkarriär”, men som inte riktigt faller mig i smaken längre. Westmalle Dubbel är en grymt bra öl så synd att se den försvinna. Men samtidigt måste jag erkänna att det bara var Sigtuna East River Lager jag drack hyfsat regelbundet. Små burkar av bättre kvalité är perfekt när man måste släpa på ölen en bit. Tydligen föll den ur för att den räknas bland övrig ljus lager på burk. Övriga öl kommer jag inte direkt sakna, vissa förvånas jag över att de kom med i första taget. Pistonhead Plastic Fantastic var rent ut sagt fruktansvärd för att ta ett exempel.

Samtidigt verkar det vara flera öl som ligger på gränsen. Wicked Wine skickade t.ex. ut ett mail för ett par veckor sedan om att Mohawk Extra IPA var på väg att falla ur om inte försäljningen ökade. Jag hade tidigare noterat att den försvann från väldigt många butiker när de bytte sortimentsmodell. Vilket är synd för Wicked Wine valde i samma veva att gå från 50 cl till 33 cl flaskor. Något jag tyckte var ett smart drag för det är inte alltid man vill ha 50 cl 7,5%’-ig öl.

Sedan tidigare har ju också Saison Dupont försvunnit ur systemet. Det känner lite tråkigt när öl som är ensamma i sin stil försvinner ur det fasta sortimentet. Frågan är vilka fler öl som kan vara på gång att försvinna, min gissning är att många belgare ligger risigt till. Hur kommer då det sig? Ja jag tror det finns flera anledningar och nu blir det många spekulationer från min sida:

  • Den nya sortimentsmodellen gör att vissa öl försvinner från många bolag som hade varit med i det gamla systemet.
  • Det är fortfarande stort fokus på humle, många nya ölälskare hittar humle som sin första wow-upplevelse och det ligger sen kvar. Sen är det ju jäkligt gott med humle så inte helt konstigt att det är populärt.
  • Nyhetssläppen har blivit väldigt stora och med hög kvalité och tar nog upp en stor del av kakan bland ölentusiasterna.
  • Lokala beställningssortimentet ger en extra källa till nyheter och drar fokus från gamla klassiker.
  • Något blev snett i nya sortimentsmodellen. Vissa öl går inte längre att få tag på alls i vissa områden. I Örebro saknas många öl helt trots att den finns på samtliga bolag i andra städer, hade gärna sett en bättre samordning mellan de lokala butikerna.
  • Ölintresset ser annorlunda ut idag jämfört med för 5-10 år sedan. Jag har noterat att många nya ölälskare går från att upptäcka öl till att direkt beställa från utlandet utan att först undersöka vad som finns tillgängligt på Systembolaget. Sen har utbudet av bra internetbutiker ökat förstås.

För att avsluta det här så vill jag ge tips på några belgiska öl som inte bara är värda att provas utan också att drickas regelbundet. Länken går till Systembolaget och det är styckvis beställning.

singleton uppdatering

$
0
0

Pilsnerenzymet som jag tillsatte gav effekt och singleton barley wine är nu nere på 1.053 vilket innebär strax över 10%. Tyvärr har en del anteckningar om sg-mätningar sedan den 12:e december försvunnit och det är därför som grafen ser helt linjär ut sedan dess och fram till idag. Den lilla hacket visar og-minskningen från vattnet som us-05 rehydreringen bidrog med nu sedan jag tappat över all öl i den nya jäshinken.

singleton_sg3

Nu ska jag bara vänta och se så att jäsningen avtar, torrhumla och sedan tappa upp den på flaska!

Viewing all 6473 articles
Browse latest View live