Nytt inlägg på Pilsner.nu

Zythos Beer Festival i Leuven 2016
Avresa: 23/5 06:15, ankomst 10:30, mellanlandning Köpenhamn
En aning pirrigt eftersom jag visste att det var en aning bökigt på flygplatsen i Brussel, något som blev tydligt när kön med folk som skulle ut från flygplatsen sömlöst flöt ihop med de som skulle in på flygplatsen. Turligt nog fick vi syn på en buss bredvid som skulle gå till Leuven så vi tog den, och efter en dryg timmes kuskande på vägar som sett bättre dagar var vi framme, lämnade väskorna på hotellet och satt på en av de första bussarna ut till Zythos där det var dags att köa igen.


Nå, strax efter klockan 12 hade jag iallafall en lunch i magen och en SchuppenAas från het Nest i glaset och det var härligt att vara på plats.
Först en liten rundvandring och titt medan jag passade på at få en del ”måste prova” ur systemet, som Dochter van Der Korenaar, där man kunde hitta festivalens längsta kö. Det var framför allt deras fatlagrade barley wine Ensemble som drog folk.

Jag kände att min kompis behövde få prova lite olika syrliga öl och Boon föll honom i smaken, framför allt deras Frambiose. Ovanpå det visade sig det att Huyghe’s Mirabelle, plommonöl också gjorde det. Tänk så lätt det är att fördärva folk.
En sak som snabbt slår en är hur blandad publik som kommer, både vad gäller ålder och syfte. Ungdomar, äldre, svensexor och finsmakare.


Träffade på en del svenskar och det visade det sig att de läste Pilsner.nu, det tackar vi allra hjärtligast för! Sprang likaså ihop med Belgodeli som var på plats och det lät som att det är några riktiga höjdare på väg. Jag håller tummarna! Vill också tacka för språkkursen på plats, uttalet är inte alltid helt lätt att få rätt.
Hade ett långt samtal med en av bryggarna från Het Nest där det visade sig att vi delar ett intresse för Orval, och han berättade att han för en tid sedan hade smakat gammalt arvegods, en 55-årig Orval som man hittat under en trappa i en (nykter) släktings hus, och den var riktigt bra. Låter som att jag kan låta mina stå några år till… Vi diskuterade också hans sorgebarn, SchuppenAas som initialt var väldigt bra (och Orvalinspirerad) men som svajat de sista åren. Nuvarande omgångar av SchuppenAas jäses med en liten del Brettanomyces och sedan primas flaskorna med det också. Sen är det bara att vänta och se om de kan hitta tillbaka till de första årgångarnas storhet.


En av de många nykomlingarna var riktigt kul, Lion, ett bås med en enda öl, visade sig startat med ett studentprojekt och sen ”gått vidare” där man bryggt en tripel med champagnejäst. Lätt och fin, lättdrucken och 8% lär bli en farlig kombination. Lite väl lätt i smaken för mig, men många andra gillade den.

Efter fem timmar på plats började det bli både trångt, varmt och matdags, så vi åkte tillbaka till Leuven för middag på en av mina favoritrestauranger i stan, Troubadour. De har ett brett utbud av klassiska belgiska rätter och eftersom Zythosfestivalen går mitt under sparrispremiären så var åtminstone en av rätterna gjuten: vit sparris på flamländskt vis, vilket betyder sparris under ett täcke av äggmimosa (skirat smör, hackat ägg, kryddor och hackad paprika)
Efter det, ugnsstekt kanin med katrinplommonsås och frittar + sallad.
Till det hela, en Troubadour Magma. (som inte bryggs på restaurangen!)


Av nån anledning hade jag inga som helst problem att somna efter det.
Eftersom festivalen börjar klockan 11 dag två så hade vi tid att äta en rejäl frukost och ta en titt på staden innan vi åkte ut, återigen kring klockan 12. Jag tänker inte ta alla detaljer, utan ni får ett bildkollage nedan…






Precis som under lördagen kroknade vi lite lagom till strax efter fem på eftermiddagen och återhämtade oss på Samourai, ett hål-i-väggen-sushi-hak i restaurangkvarteren där de serverar en grym belgisk variant på sushi, eller vad sägs om helfriterad makirulle, maki med rostad lök på eller med surgrädde och jordgubbar? Gott var det iallafall!
Hemresan gick på måndag morgon, med de tåg som precis börjat gå igen, och efter en och en halv timme i kö genom olika extra säkerhetskontroller mellan led av beväpnade vakter och militär så var vi inne i avgångshallen. Till dess att de fixat flygplatsen kan jag verkligen rekommendera att resa bara med handbagage, de som skulle in till baggage-drop tog det säkert en timme till för…
Hemma igen i Sverige kring tresnåret på måndag.


Erfarenheter:
- Att åka på lördagen går bra, men man måste upp så tidigt att man kan glömma att vara på festivalen under kvällen, åtminstone om man är jag.
- Eftersom man kommer hem så sent på måndagen kan man lika gärna ta ett senare flyg, komma hem på kvällen och passa på att shoppa lite – givet att det inte tar den där timmen extra på flygplatsen då…
- Festivalen är nu rejält etablerad och det blir mycket folk där framåt kvällen. Bästa tiderna om man vill strosa runt och prova öl i lugn och ro är söndag från öppningsdags och fram till femtiden. Räkna med att det är rejält tjockt med folk mellan 17 och 21 bägge dagarna.
- Det är värt att åka, dels för de återkommande bryggarna som man gillar (saknade dock några i år), och för nykomlingarna, även om de senare kan pendla vilt i smak.
- Belgarna experimenterar med humle, på gott och ont, men nu börjar det dyka upp riktigt roliga nya öl där man provar nya humlesorter.
Bäst:
- Dochter van der Korenaar är en gammal favorit och levererade även i år.
- Boon ska gratuleras för att de lyckades surölsfrälsa min kompis.
- Huyghe hade en fantastisk Mirabelle, den hoppas jag kunna få tag på hit till Sverige.
- Millevertus är ett bryggeri jag har ett gott öga till.
Inte fullt lika bra:
- Prearis Quadrocinno var en besvikelse. Den har haft fantastiska kaffetoner med en bra öl som bärare. När den serverades på tapp var den skinkig och elak.
- Fort Lapin var märklig i smaken, och kändes inte helt frisk.
Roligaste nykomlingen:
- Lion
Ska man då åka till Leuven? Absolut, även om det är trång och stökigt är det en av de härligaste festivalerna att åka på, och staden är en mycket bra inramning till festivalen vad gäller mat, kultur och annat. Dessutom på otroligt bra läge från flygplatsen, en station ”ut” från Zaventem.
Eller, som ressällskapet Tomas sade: ”Jag ska försöka få med några arbetskompisar hit”, så jag antar att jag värvat en ZBF-fantast till.
En lätt ostrukturerad lista av öler som provades (bägge dagarna):
- Brouwerij de Glazen Toren – Jan de Lichte Dubbelwit
- Brouwerij van Eecke/’t Sas – Hommelbier årgångar 2014-2016, Kapittel Tripel Abt 10%
- Brouwerij Cornelissen – Limburgse Witte
- Brasserie Dupont – Avec Les Bons Voeux
- Oud Berseel – Bersalis Sourblend
- Brouwerij De Halve Maan – Brugse Zot Dubbel
- Brouwerij De Ranke – XXX-bitter
- Brasserie De Silly – Double Enghien Blonde, Scotch Silly Bourbon Barrel Aged (god!)
- Brasserie Bastogne – Ardenne Saison
- Brouwerij Malheur – Malheur 12
- Brasserie Artisanale Millevertus – Zanzi, Poivrette
- Brouwerij Boon – Frambiose Boon, Oude Gueuse Boon Black Label
- Gueuzerie Tilquin – Oude Quetche Tilquin À L’Ancienne
- Bryggja Brewery – Tripel, Triple-V IPA
- Duvel Moortgat – Tank 7
- Brasserie Du Bocq – Applebocq, Blanche de Namur
- Brasserie Lion – Brasserie Lion 8
- Brouwerij Dilewyns – Vicaris Quinto
- Brouwerij Timmermans – Waterloo Strong Dark
- Brasserie Caulier – Bon Secours Myrtille Dry Hopping
- Brouwerij Het Nest – Full of Hops, Kleveretien, Schuppenaas, Two Faced Jack Cognac Barrel Aged
- Brouwerij Roman – Gentse Strop
- De Dochter Van Der Korenaar – L’enfant Terrible, L’ensemble ‘pure-oak-series’
- Brouwerij Van Den Bossche – Buffalo Grand Cru Vintage 2015
- Palm Belgian Craft Brewers – Rodenbach Vintage
- Brouwerij Huyghe – Deliria, Floris Mirabelle, Mongozo Mango
- Brouwerij Anders! – Brett & Oak 2015, Quadrupel Hop 2015
- Hof Ten Dormaal – Barrel Aged Calvados, Sloe
- Vliegende Paard Brouwers – Préaris Quadrocinno
- Housbrouwerij Domus – Saison Domus
- Inglorious Brew Stars – Inglorious Quad Whisky Barrel Aged (Bryggt på Anders!)
- Luvanium – Luvanium Cuyt (bryggt på Anders!)
- De Kale Ridders – Tumulus Experiment 2015 (bryggt på De ”Proef”)
- Hedonis Ambachtsbier – Excuse me while I kiss my Cherrywood Stout (Bryggt på Contreras)
Jag har säkert missat någon i listan… Har ett vagt minne av en rejält citrussyrlig sak som jag inte kan placera namn eller bås på…
The post Zythos Beer Festival i Leuven 2016 appeared first on Pilsner.nu.