Nytt inlägg på Pilsner.nu
Nyligen hemkommen från den ölbloggarkonferens som gick av stapeln 28:e och 29:e augusti i år så kan det vara på sin plats med en sammanfattning, lite reflektion och några tips.
Konferensen avlöpte som sagt fredag och lördag med möjlighet för deltagare att vara med på utflykter på torsdag och söndag. Jag valde dock att använda den tiden till att vandra runt i Brüssel, då jag faktiskt inte sett så mycket av staden tidigare. Förväntningarna var ganska högt ställda, då det här är första konferensen av den här sorten för mig, och de överträffades med råge. Brüssels turistbyrå och Belgian Family Brewers sponsrade många av eventen och bjöd på massor av information om staden och bryggerierna. Pilsner Urquell var också där med en tankovna och ordnade en middag med lite tjeckisk karaktär.
För mig som ganska ny bloggare var det rena himmelriket. Ölprovningar varvades med mat, presentationer av bryggerier, information om Belgien och Brüssel, tips om hur man kan gräva lite djupare, tips om vilka verktyg som underlättar och mycket annat.
Konfererade och bodde gjorde vi på Hotel Marivaux, knappt 10 minuters vandring från Norra station och ungefär lika långt från stadskärnan.
Ska jag plocka ut några saker som gjorde intryck så är det dels den första ölprovningen, med massor av trevliga nyheter, dels det seminarium där stämningen blev ganska uppskruvad efter att en representant för bryggbranchen menade att bloggarna måste bli mer kritiska mot det han kallade ”öldesigners”, och inte kalla dem ”bryggare” eftersom de inte var det – för någon definition av ordet. Handsken plockades upp av en polsk bloggare som gav svar på tal och menade att Polen skulle vara utan alla nya öler om det inte varit för just dessa designers och gästbryggare.
Uppmaningen att bli mer noggrann tog jag dock till mig, det är klart att man, när man skriver om en öl ska försöka förmedla var den är bryggd och av vilka.
En annan sak som togs upp och gladde mig ordentligt var att det åtminstone inom de bryggerier som ingår i Belgian Family Brewers finns en samsyn kring innehållsdeklaration som inbegriper att antingen på etiketten eller hemsidan tydligt ange råvaror och tillsatser som använts vid bryggningen. Mycket bra!
Konferensen var riktigt bra, väl värd priset och resan. Bryggerierna och turistrådet sponsrade med mat och dryck, samt massor av information.
Ölerna då? Det var mycket tradition och beprövade ölsorter, några var nya för mig, andra gamla bekanta som jag gärna återsåg. Några av familjebryggerierna provar vägar att komma med nyheter – fast med förankring i sin bryggartradition.
Brouwerij Brabandere tillverkar till exempel en serie syrliga öler genom jäsning av en pale ale med en uppsättning roliga mikroorganismer. Resultatet såldes inte tidigare utan blandades till en Aged Red (85% Dubbel Bruin, 15% Aged Pale, körsbär) samt en Oud Bruin (33% Aged Pale, 67% Brown Ale). Enligt bryggaren var det ölskribenten Michael Jackson som övertalade dem att lägga ut även den syrliga pale alen till försäljning, något som man först inte ville göra då den ansågs för syrlig – men det slog och den fick vara kvar i sortimentet. Det som är nytt är att man efter erfarenheter från USA där man efter att ha gått i taket över att bartendern blandade deras öl med varandra numera uppmuntrar kunderna att ”blanda sin egen” syrliga öl, och säljer därför ett Petrus Sour Pack med Sour Pale Ale, Sour Red, Sour brown och ”50/50” som är 50/50 Aged Pale Ale och Aged Red med en uttalad uppmaning till köparen att själv experimentera. Jag återkommer med information om tillgänglighet på den. Den syrligaste, Aged Pale är ändå ganska snäll – och god!
Brasserie de Silly presenterade en i mitt tycke fantastisk Bourbonlagrad stark belgare. Tydlig men inte överväldigande bourbonfat i doften, munfyllande malt med träkolstoner, rostad malt och en lätt aning karamelliserat socker. Mycket mycket trevlig, och jag jobbar på att få reda på mer om när den släpps och om den kommer hit.
Första kvällen åt vi gemensam middag på Belga Queen med öl från de olika bryggeriena och fantastisk mat och stämning. Alla bloggare fick möjlighet att frottera sig grundligt med bryggare och bryggerifamiljer. En riktig upplevelse!
Kvällarna spenderades i övrigt med pubbesök, och nackdelen med det är att en pubsväng efter en dag med ölprovningar inte direkt är bra för förmågan att senare hitta tillbaka till samma pub. Jag använde därför söndagen till att vandra gata upp och gata ner i centrala Brüssel och har nu 32000 steg senare rätt bra koll på var saker ligger. Klart är att det finns allt från hippa inneställen som Delirium till små hål i väggen som mest besöks av de som bor i kvarteret – men samtliga har helt fantastisk atmosfär och öl. Under tidig morgon är staden dessutom nästan folktom om man vill njuta av byggnader och torg ostört. Efter klockan 10 börjar en del affärer öppna och folk strömmar till.
En annan sak jag insåg under söndagen är att centrala Brussel dels är väldigt populärt bland turister, dels att stora delar av centrala stadskärnan är avstängd för trafik och har gjorts tillgänglig för boende och besökare som vill flanera, spela boule, bordtennis eller bara sitta och ta det lugnt. Stämningen på den tidigare trafikerade boulevarden är gemytlig och fantastisk, många av småtorgen var fulla av folk som tagit med mat och öl, spelade musik och hade det trevligt.
Det är helt klart värt att ta sig tid en hel dag att bara vandra runt och titta, även om staden bitvis är ganska nergången så finns det gott om upplevelser.
Avslutningsvis har jag lärt mig massor, träffat en massa trevliga bryggare och bloggare och är definitivt sugen att åka igen nästa år. Tills dess, ett urval av öl-intryck från konferensen…
The post Europeisk ölbloggarkonferens i Brüssel appeared first on Pilsner.nu.