I mellandagarna har det bryggts öl hos Frövifors Maltvänner. Jag, farsan och morfar bryggde generationsöl. Det är en Flemish Red som ska lagras på ekfat och varje år runt jul kommer vi brygga en ny sats, tömma ur 50-60% och fylla på med ny vört i ekfatet. Inspirationen kommer från vallonölen som brukade vara med på Belgoträffen i Uppsala. Kanske kommer våra barn och barnbarn vara med och brygga i framtiden.
Då denna brygd skulle koka i två timmar så tänkte jag att vi hinner med en bryggning på lilla bryggverket också (Braumesiter 20L). Det fick bli ett nytt försök på India Black Ale (alt Black IPA). Vi gjorde ju ett försök på en India Black Ale i somras men det blev inte så lyckat p.g.a. dålig koll på bryggverket och troligtvis för hög jästemp. Så nu hoppas jag det blir bättre och vi provade dessutom att brygga en dubbel/imperial variant. De humlesorter jag ville ha fanns inte, så det fick bli en kompromiss av det som fanns tillgängligt. Receptet hittar ni längre ned. Kul att få prova Midnight Wheat istället för rostat korn. Hoppas den ger den smak och doft jag är ute efter. Min tanke med IBA är att humlen ska dominera och den rostade malten bara ska ge en extra dimension. Det får heller inte bli allt för bittert av både det rostade och humlen, så jag hoppas av Midnight Wheat ska lösa det som är en så kallad de-bittered black malt.
Bryggningarna gick bra. Vi råkade mäska Generationsölen i 30 minuter längre än beräknat men istället gick det otroligt enkelt att laka ur den. Utbudet blev också otroligt bra i Generationsölen medans jag inte får alls lika bra utbyte i Braumeistern, men det tar sig nog med lite inkörning. Vi kommer nog behöva justera receptet på Generationsölen tills nästa år så att vi inte får en allt för stark öl.
Jag har inte påbörjat etiketten till Generationsölen än, men jag går i tankarna om att göra något med enbart text. Stilrent och elegant.
Generationsöl (Flemish Red)
- Volym efter kok: 110 L
- Effektivitet: 91%
- Beräknad utjäsning: 95%
- OG: 1064
- FG: 1003
- Beräknad ABV: 8%
- IBU: 18
- Mäsktemp: 69 grader i 90 minuter
Ingredienser:
- 23 kg (85,2%) Vienna Malt
- 1 kg (3,7%) Cara Ruby
- 1 kg (3,7%) Belgian Special B
- 1,5 kg (5,6%) Vetemalt
- 50 g (25,0%) East Kent Goldings - 60 min
- 150 g (75,0%) East Kent Goldings – 30 min
- 30 g MM Klar (klarningsmedel) - 10 min
- 3 tsp Wyeast Nutrient – 10 min
- 1 st White Labs California Ale I (primärjäsning)
- 1 st Flemish Ale Blend WLP665 (sekundärjäsning i ekfat)
Crazy Clown (Double India Black Ale)
- Volym efter kok: 18 L
- Tillsatt mängd vatten: 2 L
- Effektivitet: 71%
- Beräknad utjäsning: 77%
- OG: 1078
- Beräknad FG: 1018
- Beräknad ABV: 7,9%
- IBU: 110
Ingredienser:
- 5 kg (75,8%) Maris Otter Pale
- 0,5 kg (7,6%) Caramel Malt 10L
- 0,7 kg (10,6%) Midnight Wheat Malt
- 0,4 kg (6,1%) Vitt socker
- 40 g (10,0%) Chinook - 60 min
- 50 g (12,5%) Centennial – 20 min
- 50 g (12,5%) Centennial – 0 min
- 160 g (40,0%) Chinook – 0 min
- 100 g (25,0%) Mosaic – torrhumling
- 1 st White Labs California Ale V
- Jästnäring – 10 min
- MM klar – 10 min
Morfar och jag har precis mäskat in. Farsan anslöt lite senare då han jobbade på morgonen.
Här re-cirkulerar vi vörten. Vi använder hinkar då vi inte har någon pump. Vörten hälls genom silen för att sprida vörten över maltbädden och undvika fåror.
Lakning pågår. När vattenytan höjs till nivån med armarna så blandas vattnet automatiskt.
Braumeistern var igång hela tiden men den brygger ju nästan sig själv. Jag hade nog kunnat haft två såna där igång samtidigt som den vanliga bryggningen utan att förta mig.
Brorsan hade med sig son för en visit. Här ser ni fyra generationer uppradade framför bryggverket. Ser ni vad glad grabben är över att vara i bryggeriet? Blir nog en riktig bryggare av den där
Här tappas den kylda vörten ned i jäskärlet, vi tappar genom en fil sil för att fånga upp eventuella humlerester eller annat skrot. I kokkärlet ser ni också en omrörare som vi har igång under kylningen som sker med två spiraler.
Här står de båda färdiga ölen och myser. Crazy Clown ser nästan tom ut jämfört med de andra bjässarna. Jag vågade inte chansa på att desinfecera en Better Bottle då jag fick hälla ut vört nästa gång. Men den ska bara stå så här i några dagar till sen ska den tappas på en Better Bottle för sekundärjäsning.