Quantcast
Channel: Öl via Emanuel Bergström on Inoreader
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6473

Öppet brev till Systembolaget

$
0
0

Det hände grejer när jag förlustade mig i skärgården. Ett antal hantverksbryggerier har skrivit ett öppet brev till Systembolaget. Jag är säkerligen inte först på bollen men tycker så många som möjligt ska läsa det. Lägger ut det i sin helhet här nedan:

Systembolagets nya regler skadar svensk småskalig dryckesproduktion i tillväxtfas

Från och med 1 september 2014 ändrar Systembolaget leverantörsvillkoren för producenter med småskalig produktion. Motivet till detta anges från Systembolagets sida vara att just intresset för lokala och småskaliga artiklar ökat och att man för att möta kundernas efterfrågan genomför ett antal förändringar för att förbättra kunderbjudandet genom ett brett och kvalitetssäkrat sortiment över hela landet.

De nya reglerna ger bryggerierna möjlighet att saluföra sina produkter, exponerade på hylla, på upp till tio Systembolag inom en 10-milsradie från produktionsstället. Systembolaget har inte tydligt definierat vad som avgör antalet lagerförande butiker, d.v.s. hur många butiker produkten i slutändan kommer att finnas på.

Den svenska mikroölscenen är för tillfället i en kraftig tillväxtfas. Det är en följd av att den globala trenden för småskalig dryckesframställning, framförallt med rötter i USA, har spridit sig till den Europeiska kontinenten och den Skandinaviska halvön och förenats med ett växande intresse för hantverksmässig och småskalig produktion i allmänhet.

Systembolaget har sedan ett par år tillbaka stöttat den nya framväxande näringen med fördelaktiga leverantörsvillkor som gett småskaliga dryckesproducenter möjlighet att ha sina produkter exponerade på hyllplats i tre Systembolagsbutiker inom en radie av tio mil från tillverkningsstället. Därtill har Systembolaget erbjudit att sköta logistiken för dessa produkter om de registrerats i beställningssortimentet just för att främja småskalig produktion. Detta gav kund i sydligaste Sverige möjlighet att beställa lokala artiklar från nordligaste belägna bryggeri utan att varken bryggeri eller kund behövde betala någon extra kostnad.

Flera problem:

1. 10 mil räcker olika långt
- 10-milsradien är ett problem. En potentiell ökad täckning på lokala systembolag (inom en 10-milsradie från produktionsstället) gynnar framförallt bryggerier i tätbefolkade områden där Systembolagsbutikerna ligger tätt. I många områden där dryckesproducenter bygger upp en verksamhet finns inte ens tio Systembolag inom denna radie. En del producenter, även om de är få, har inte ens en enda butik inom räckhåll för de nya reglerna. Detta missgynnar producenter som befinner sig utanför storstadsregionerna.

- Ett annat potentiellt problem är hur Systembolaget väljer ut vilka butiker som producenten skall få sälja sina produkter till. Om eventuell lagerförning avgörs på tidigare säljstatistik riskerar mer udda dryckestyper att inte få hyllplats. Risk för en stelbent likriktning inträder trots att kunderna sannolikt idag är öppna för nya smaker och produkter. Bedömningsgrunden för inköp är inte offentlig.

2. Centralisering minskar kunderbjudandet och främjar lokal tillverkning i vissa delar av landet
- Från första september skall alla artiklar som beställs via systembolagets beställningssortiment transporteras till systembolagets varudepå i Örebro för vidare transport till mottagande butik. Tidigare stod dryckestillverkaren för transporten till en lokal Systembolagsbutik, därefter tog Systembolaget över logistiken genom sina egna distributionskanaler. Varken kunden eller producenten behövde betala extra för denna service som bekostades av systembolagets egna påslag på produkten. Kostnaden för detta läggs nu istället på producenten och Systembolagets egna logistiklösningar till varudepån i Örebro går inte att utnyttja.

- Förändringen är problematisk. En dryckesproducent som ligger långt från varudepån i Örebro får givetvis betala en ansenlig summa för transport även av mindre kollin, något som i slutändan, om dryckesproducenten ändå bestämmer sig för att ha sina produkter i beställningssortimentet, kommer att få betalas av kunden. Och andra sidan kommer de fåtal producenter som ligger nära Örebro ha en oerhörd konkurrensfördel jämfört med dem som måste anlita externa logistiklösningar.

3. Inkonsekvens i miljötänkandet
- Enligt Systembolagets hemsida står transporter för ”18 procent av den totala klimatpåverkan som förknippas med framställning, transport och försäljning av Systembolagets produkter.” Det nya erbjudandet i logistiklösningen gör att många flaskor kommer att få åka långa extra vändor i vårat avlånga land. En luleåbo som gärna vill ha en flaska öl från det relativt närbelägna bryggeriet i Umeå får gott vänja sig vid att flaskan transporteras 120 mil innan den når den lokala butiken. Inte heller detta är förenligt med det miljöansvar Systembolaget säger sig värna om. Sammantaget kan man utan större svårighet se att de nya leverantörsvillkoren inte kommer att främj den intention som Systembolaget uttalar. Istället riskeras en avsevärt snedvriden konkurrenssituation, oklarheter vad gäller styrningen av lagerförda varor, sannolikt ökad klimatpåverkan samt viktigast – ett minskat utbud för den kundkrets som Systembolaget vill fånga in med de nya villkoren.

Konklusion:
Under senaste veckan har återigen en stark opinion för tillåtelse av gårdsförsäljning växt till och gjort sin röst hörd. Det är bra. Det ger ännu en möjlighet för lokal småskalig tillväxt. Det är däremot en begränsad kanal och i dagsläget inte förenligt med EU-rätten. Det som näringen behöver är en leverantörskedja där villkoren är rimliga och förståeliga och som ger möjlighet för småskaliga aktörer, även i periferin, att verka och växa. Så länge det svenska monopolet är den enda aktör som har rätt att saluföra alkoholhaltig dryck till privatkund är allt annat orimligt. Systembolagets uppsatta vision och syfte med den nya sortimentmodellen blir hårt naggat i kanten på flera av de springande punkterna redan innan reglerna börjat tillämpats.

Entusiaster och entreprenörer inom mathantverk göre sig i dagsläget icke besvär att försöka slå sig in i dryckeshantverket. Den öl-, vin- eller spritintresserade individen, systembolagets främste kund, kan med de nya reglerna se fram emot en fattig framtid vad gäller hantverksmässigt tillverkad dryck i Sverige. Likriktningen och den minskade valbarheten lär bestå till förmån för importerad mikroöl och megaindustriell tillverkning. För näringens tillväxt och överlevnad och i slutändan för det dryckesintresserade Sveriges bästa är vi små producenter angelägna om en diskussion om hur villkoren utformas.

Jemtehed & Brande
Räven & Skatans Bryggeri
Åre Bryggcompagni
Egnells Bryggeri
Brygghus 19
Ängö Kvartersbryggeri
Bryggeri Fängelset
Sideburn Brewery
Trädskogens Bryggeri
Kvarnagårdens Bryggeri
Malmö Brygghus
Folkared 15
Brekeriet
Hop Shed Brewery
Beer Studio


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6473

Trending Articles