Quantcast
Channel: Öl via Emanuel Bergström on Inoreader
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6473

Nya regler för lokala varor och problemen de innebär

$
0
0

I maj gick Systembolaget ut med att reglerna för lokala varor ska ändras. Informationen som skickades ut till dryckesskribenter är listade i korthet här nedan Det var även ett informationsmöte som jag inte kunde delta på. Hela historian har exploderat i sociala medier och jag har gjort mitt bästa för att hänga med. Jag ska försöka summera och tipsa om vidare läsning för er som vill sätta er in i det hela. Sen får ni lite svammel från mig längst ned. Ni som redan är insatta kan scrolla dit.

  •  Artiklar i TSLS måste offereras till Systembolaget.
  •  Artiklar som köps in måste uppfylla kraven på småskalighet. Den årliga produktionsvolymen per artikel måste understiga; Vin- 20 000 liter, Starkvin- 13 000 liter, Sprit- 10 000 liter, Öl 50 000 liter samt Cider- 50 000 liter.
  •  Artiklar som köps in får en avtalstid på upp till tolv månader. Förlängning av avtalet kan bli aktuellt utifrån kundefterfrågan i butik
  •  Artikeln provas och kvalitetstestas av Systembolaget.
  •  Artikeln kommer att erbjudas att vara med på Systembolagets provningar för dryckesskribenter.
  •  Artikeln kommer att visas på www.systembolaget.se med bild och karaktäristik från säljstart.
  •  Artikeln placeras på butikshyllan i 1 till 10 butiker inom en radie om 10 mil från produktionsstället.
  •  Artikeln kan utöver de 1 till 10 butikerna ingå i andra butikers lokalt efterfrågade sortiment på hyllan varsomhelst i landet. Leverantören kan välja att tacka nej till möjligheten att ingå i andra butikers lokaltefterfrågade sortiment
  •  Artikeln ingår Systembolagets tillfälliga sortiment vilket innebär att de omfattas av Systembolagets allmänna inköpsvillkor avseende tex märkning, ean-kod, förpackningar
  •  Artikeln kan inte kvalificera sig till Systembolagets Fasta Sortiment. För att artikeln ska kunna kvalificera in i fasta sortimentet måste de ligga kvar i Beställningssortimentet
  •  De nya reglerna träder i kraft 1 september 2014

Första reaktionerna var att detta lät lovande, men det visade sig att reglerna inte var särskilt fördelaktiga för Sveriges mindre bryggerier. Brekeriet gick tidigt ut med att de drabbades av de nya reglerna så pass att de bestämde sig för att satsa på export istället för den nationella marknaden. Läs Brekeriets pressmeddelande för mer info. Detta har startat en våg i ölvärlden som nu kräver att de nya reglerna ses över och diskussionen om gårdsförsäljning har startat upp igen.

Detta resulterade i att en grupp startades på Facebook av Christian Nielsen: Ja till försäljning av hantverksbryggd öl.

Imorse deltog Brekeriet och Systembolaget i en diskussion i P1, länk. Spola fram till ca 1:39:50 för att lyssna.

Bloggaren Portersteken har varit väldigt aktiv i ämnet med flera inlägg. Han skrev om det redan i maj, se inlägg här. Systembolagets presschef svarade på frågorTrain Station Brewery gav sin syn på det hela. Ni får själva klicka på länkarna om ni vill fördjupa er. Även Joel Linderoth som numera skriver för Expressen (tidigare Beerintl och Beer Sweden) har varit aktiv. Kampanj för gårdsförsäljning startadGrunden för kritiken mot SystembolagetFB-gruppen för gårdsförsäljning fortsätter att växaSystembolaget förklarar det nya systemet. Det är fler bloggar som skrivit om detta men ni får själva söka och läsa på dessa.

Ölsvammel svamlar kring de nya reglerna:

Gårdsförsäljning. Jag gillar tanken på gårdsförsäljning och hoppas verkligen att det blir verklighet i framtiden. Men jag hoppas att det lokala sortimentet kan leva vidare även om gårdsförsäljning införs. Detta då jag föredrar att sitta hemma vid datorn och beställa flaskor styckvis för upphämtning på mitt lokala bolag framför att skava över hela Sverige för att köpa det jag vill ha. Så för debattens bästa tror jag det är bättre att fokusera på enklare lösningar.

Transporter till Örebro. Det här känns väldigt stelbent av Systembolaget. Skulle det inte gå att ordna så att det gick att lämna in öl vid flera ställen i landet och sen använde de interna transporterna för att skicka öl till Örebro? Jag vet inte hur transporterna ser ut för Systembolaget dock men känns som att det borde gå att ordna. T.ex. inlämning i Örebro, Malmö, Göteborg, Stockholm samt några orter i norra Sverige. Skulle inte det gå att ordna så kanske bryggerierna kan gå ihop och samköra leveranser från olika regioner i Sverige?

Kvaliterskontroller. Hur dessa ska genomföras och hur ofta vore intressant att veta men jag tycker det är bra att de införs. Det förstör för hela bryggerinäringen när bryggerier släpper dålig öl till försäljning. Något som är alldeles för vanligt, framförallt bland nya bryggerier. Jag hoppas att detta kan genomföras på ett bra sätt.

Utökat antal butiker. Här verkar det snarare ha gått åt andra hållet men samtidigt antar jag att vi inte kommer att höra något från de bryggerier som fått fler butiker. Hur som helst så bör Systembolaget se över hur de hanterar detta då en ren “försäljning senaste 3 månaderna” blir för stelt.

Öka synligheten på de lokala varorna. Det här var något som jag inte tänkt på tidigare men både Christian Nielsen och farsan tog upp detta oberoende av varandra. Det skulle underlätta för kunderna om de lokala varorna fick en separat hylla i stil med “små partier” så att det blir tydligt vad som är lokalt. Det skulle även vara bra om det gick att söka på län och städer på Systembolagets hemsida så att en kund enkelt kan hitta lokala varor. I dagsläget måste man själv ha koll på vart alla bryggerier är belägna eller fråga personalen.

Kunders påverkan på det lokala sortimentet. Här är jag inte säker på hur det fungerar i praktiken, framförallt med kundefterfrågningar.

Det var allt jag hade för denna gång. Ni får gärna kommentera med egna tankar och idéer kring detta.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6473

Trending Articles