Holy Grale har släppt ett mixpack som fått namnet Best of Midlands. Ni kan beställa mixpacket här, det kostar 343,90 SEK för sex olika öl. De öl jag provade var varuprover.
![Midlands 1]()
Hobsons Hoppy Amber Ale - 4,2%
Info: Hobsons startade 1993 och 2007 vann deras Mild Champion Beer of Britain vid Great British Beer Festival. Bryggd med Marris Otter Pale Ale Malt, Crystal malt och humlad med Challenger och Goldings. Jäst med Hobsons egna jäst.
Kommentar: Doften är väldigt mild och avslöjar inte särskilt mycket. Det finns en lättare fruktig och blommig ton där som matchas med en viss maltighet. Men där doften är frånvarande så levererar istället smaken. Här får jag en härligt maltig smak, främst brödig men också en lättare knäckig arom sen kommer en del blommig humle. Den smakar som en real ale med en mycket låg kolsyra och en levande känsla i vätskan, precis som real ale brukar kännas. Jag gillar den, känns som att jag står i baren på en engelsk pub. Det enda negativa är den milda doften.
Betyg: 3,5/5
![Midlands 2]()
The Leveller – 4,8%
Info: Bryggeriet heter Springhead och grundades 1990. The Leveller är bryggd med traditionella brittiska ingredienser men i trappist-stil. Jag är inte helt säker på vad det sistnämnda innebär.
Kommentar: Här möts jag direkt i näsdörren av en maltig buse med rostade toner. Det är toffee, karamell, fudge, mörk choklad och en lätt ton av kaffe. Smaken är krämig och chokladig med en rostad ton som drar åt hårt rostat bröd. Riktigt smakrik med en mjuk och krämig munkänsla. Kolsyran är även här låg men den har inte samma levande känsla som Hobsons.
Betyg: 3,5/5
![Midlands 3]()
Lymestone Brewery Stone Dead – 6,66%
Info: Lymestone är beläget i Stone som är en gammal bryggarstad. Bryggeriet är faktiskt beläget i ett gammalt bryggeri som byggdes 1889. Lymestone startades 2008 av Brad (hittar inget efternamn) som tidigare bryggt på Titanic Brewery i 18 år. Ölen Stone Dead beskrivs som en Imperial Stout som humlats med Styrian Golding.
Kommentar: Imperial Stout på 6,66% låter lite men det är med brittiska mått mätt. Doften är dock inte särskilt återhållsam utan det sprudlar av mörk choklad, kaffe och hårt rostat bröd. Smaken levererar liknande tongångar men den gör det på ett snyggt och runt sätt. Rostade aromer dominerar tillsammans med en viss knäckig karamellig touch men ingen av dem sticker ut. Kolsyran är lätt och alkoholhalten knappt märkbar. En väldigt lättdrucken öl som många nog kommer identifiera som en stout utan det imperialistiska.
Betyg: 3,8/5
![Midlands 4]()
Sadler’s Mud City Stout – 6,6%
Info: Sadler’s är en bryggpub som brygger öl på Windsor Castle Inn. Bryggeriet grundades 2004. Mud City Stout är bryggd med rå kakao, vaniljstänger, havre, vete och en blandning av mörka maltsorter.
Kommentar: Den doftar framförallt metalliskt och det dominerar ut den mörka malten som ligger i bakgrunden. Även smaken domineras av metall och även bläck. Grundölen är dock avrundad med en mjuk kropp men den metalliska klangen tar över i både smak och doft. Tyvärr har jag svårt för det. Jag provade dock denna på SBWF och då var den bättre och inte alls samma metalliska arom.
Betyg: 2,3/5
![Midlands 5]()
Saddle Black – 7,0%
Info: Bryggeriet Purity startade 2005 och är beläget på en fullt fungerande bondgård. De satsar hårt på att använda miljövänliga processer i sitt bryggeri. Saddle Black är bryggd med rök-, choklad- och svart-malt och humlad med Chinook och Cascade. Ölen är dedikerad till cyklister vilket förklarar namnet och bilden på etiketten.
Kommentar:Herr citrus och fru choklad bjuder upp till en lugn vals i näsan. De dansar vidare i gommen. Skorna glider lätt över dansgolvet. Eller för att tala klarspråk, det finns en del citrus-humle där och den paras väl med den mörka rostade malten. Det är dock ingen humlebomb utan smakerna är väl avvägda. Len och lätt att dricka.
Betyg: 3,7/5
![Midlands 6]()
Cheltenham Black - 7,2%
Info: Bryggeriet Battledown beskrivs som Cheltenhams äldsta bryggeri på deras hemsida, men jag hittar inget årtal. Enligt Ratebeer grundades bryggeriet år 2005. Ölet Cheltenham Black beskrivs som en Russian Imperial Stout.
Kommentar: Jag blir inte förvånad när jag kör ned näsan, det är mörk malt och rostade toner av mörk choklad och kaffe som dominerar. Smaken har en liknande inriktning men mer dämpat. Vätskan har en krämig eller snarare smörig konsistens, vilket stör lite. Den låga kolsyrenivån och den lena kroppen gör ölen lättdrucken.
Betyg: 3,1/5
Sammanfattning: Överlag mycket lättdruckna och trevliga öl. Framförallt gav flera av dem en känsla av att dricka öl på en pub i England. Om du vet med dig att brittisk öl inte är din grej så kommer inte det här heller falla dig i smaken. Men om du precis som jag gillar engelsk öl så tror jag den här kommer passa perfekt. Priset är i överkant men kul att få prova öl som annars inte kommer till Sverige.